Pirotehničari uoči prosvjeda drže presicu u Saboru

Vijesti 10. svi 201607:32 > 07:43
N1

Pirotehničari već godinama upozoravaju na zabrinjavajuće stanje u kojemu rade - umjesto da se sustav poboljša, kako bi se povećala njihova sigurnost, on se neprestano pogoršava. Kad su htjeli o tome ranije govoriti, odustali su od prijetnji.

Cijena kvadrata razminiranja sramotno je niska i da bi zadovoljili osnovni kriterij da dobiju plaću, pirotehničari moraju odraditi što više kvadrata i poslodavci kad idu na natječaj unapred kalkuliraju, upozorio je Stjepan Tadić iz Sindikata humanitarnog razminiranja, nakon što je prošlog mjeseca poginuo jedan pirotehničar.

Novi sindikat održat će konferenciju za novinare u 13 sati, u svojim prostorijama na adresi Park Stara Trešnjevka 2, na kojoj će predsjednik Mario Iveković i glavni tajnik Tomislav Kiš najaviti prosvjed pirotehničara za srijedu 11. svibnja.

Dva sata kasnije održat će se i konferencija za medije Živog zida u suradnji s pirotehničarima u dvorani Ivana Kukuljevića, u Hrvatskom saboru. U ime Živog zida govorit će Ivan Vilibor Sinčić i dr. Branimir Bunjac, a od predstavnika pirotehničara Josip Selinger, Davor Iveković, Slavko Horvat i Goran Maras, te bivši djelatnik Mungosa Dragan Radočaj.

Živi zid je već ranije zakazao pa otkazao press konferenciju na kojoj je trebalo biti riječi o problemima pirotehničara. Kasnije su objsnili kako su pirotehničari koji su trebali govoriti na pressici odustali zbog pritisaka i prijetnji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.