Ministarstvo traži podatke o Hrvatima iz Panama Papersa

Vijesti 10. svi 201613:27 > 13:29

Mjerodavne službe Ministarstva financija poduzimaju sve zakonom propisane mjere i radnje radi utvrđivanja mogućih nezakonitih postupanja pojedinih hrvatskih tvrtki odnosno građana u slučaju „Panama papers", priopćeno je u utorak.

‘Hrvatske službe zatražile su određene podatke i informacije od srodnih inozemnih službi koje bi mogle pomoći u utvrđivanju mogućih protupravnih ponašanja domaćih pravnih i fizičkih osoba koje se spominju u slučaju „Panama papers”. Međutim, brzina i opseg dobivanja pojedinih informacija i podataka iz inozemstva ne ovisi dalje o hrvatskih službama, već o zakonodavstvu stranih država od kojih su zatražene određene informacije.

Ističemo da sukladno hrvatskim zakonima i međunarodnim standardima nije moguće javnosti prezentirati koje su mjere i radnje poduzete jer se radi o prikupljaju i analiziranju podataka koji imaju tajni karakter.

Jedna od važnih mjera koju će Ministarstvo financija, odnosno Vlada Republike Hrvatske poduzeti s ciljem borbe protiv poreznih utaja i prijevara, te porezne evazije, i s time povezanog pranja novca i financiranja terorizma, je i uspostava Registra stvarnih vlasnika’, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, u ponedjeljak u 20:00 sati objavljeni su preostali podaci otkriveni u velikom curenju dokumenata odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, nazvanom Panama Papers.

Na listi objavljenoj na stranicama Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) nalaze se deseci fizičkih i pravnih osoba iz Hrvatske. Baza se konstantno nadopunjuje novim imenima i tvrtkama.

Popis svih adresa pogledajte OVDJE.

ICIJ izričito naglašava da postoje potpuno legitimni razlozi za korištenje off shore kompanija i zaklada te da ni na koji način ne žele implicirati da su osobe, tvrtke i ostali entiteti koji se nalaze u bazi podataka povezani s ilegalnim aktivnostima ili su prekršili zakon na bilo koji način.

Više o tome pisali smo OVDJE.