Nova parlamentarna većina, slijedi li smjena Oreškovića?!

Vijesti 11. svi 201611:45 > 13:17
PIXSELL

Milivoj Špika iz Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) od danas je član Kluba zastupnika Milana Bandića u Saboru. Zastupnik Bandićeve stranke Miodrag Demo je Špiki poželio dobrodošlicu u klub na konferenciji, koju je održao zajedno s njim. Na istoj je najavio kako će Bandićev klub još rasti i to do deset zastupnika.

U Saboru je Špika održao press konferenciju na kojoj je kazao ‘praktično je posložena nova parlamentarna većina’.

”Ako je politika umijeće mogućega onda je logično da, ako suradnja ne ide onda treba očekivati da i druga strana radi isto. Meni je logično da SDP radi po tom pitanju. Ovamo ste vidjeli do koje točke su eskalirali odnosi u Domoljubnoj koaliciji”, kazao je Špika.

”Vidite samo ono što se događa na prvoj liniji, ali puno krupnije se događa iza zastora. Praktično je posložena nova parlamentarna većina koja može funkcionirati. Nemojte me pitati tko je to’‘, kazao je.

”Prije pet mjeseci Most je imao 19 mandata, a sada se ne bih kladio ni na 10. Svi nešto pričaju, ali jedno je sigurno – ovakva situacija ne može trajati… Mi nećemo izdati naše birače, a ako su svi na toj liniji neka to pokažu”, kazao je Špika.

‘Orešković nema politički legitimitet’

Dodao je da samo premijer Orešković nema politički legitimitet te da su jedine dvije osobe koje mogu biti predsjednici vlade Tomislav Karamarko ili Zoran Milanović.

”Ne može se dogoditi da relativni pobjednik nema ključno mjesto u Vladi. U ovom trenutku s obzirom na rezultate parlamentarnih izbora, samo dvije osobe mogu biti premijeri. Hoće li to biti efikasno ili ne vidjet ćemo, ali ne može netko to voditi u ime nekoga. Orešković nema legitimitet”, kazao je Špika.

Da je to što Špika govori nemoguće, smatra Reformist Radimir Čačić: “Gotovo sam siguran da je nemoguće formirati novu parlamentarnu većinu. Jedino stvarno rješenje koje Hrvatska ima, u ovom trenu kad Vlade zapravo nema su novi Izbori. Sve drugo je suštinski nemoralno i prevara birača”. Više čitajte OVDJE.

Sličnoga je mišljenja i Mostov Ivan Kovačić: “Ako će gospodin Špika sastaviti novu parlamentarnu većinu morat će se dobro potruditi. Ako sakupi sve ljude koji su glasali za njega neće sakupiti većinu u Saboru”. POGLEDAJTE VIDEO:

Petrov: Sve je rečeno

Nadalje, iz Dubrovnika se oglasio čelnik MOST-a i drugi potpredsjednik Vlade Božo Petrov:. “Sve je rečeno. Gospodin Karamarko sam je sve rekao. Treba prvo vidjeti što se dogodilo”, rekao je Petrov i dodao kako se više ne želi zamarati stranačkim prepucavanjem te da Vlada dobro funkcionira.

Trenutnu parlamentarnu krizu i moguću promjenu većine za N1 televiziju komentirala je bivša premijerka Jadranka Kosor.

“Ovo su najdramatičniji trenuci od sastavljanja ove vlade. Situacija je nepodnošljiva i očekujem da se premijer obrati javnosti. Pretpostavljam da osjeća odgovornost prema državi”, rekla je Kosor. “Ako većina u Saboru ne podupire premijera mora se pokrenuti postupak iskazivanja nepovjerenja predsjedniku Vlade”, upozorila je. Više čitajte OVDJE.

N1

Sve o aferi čitajte OVDJE

Podsjetimo, lobist za MOL Josip Petrović tijekom dvije godine isplatio je tvrtki Drimia u vlasništvu Ane Karamarko otprilike pola milijuna kuna za savjetovanje. Karamarko je kazao kako se preko njegove obitelji na njega vrši pritisak te pozvao Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa da istraži je bi bilo sukoba interesa, odnosno povrede zakona.

Karamarkova supruga rekla je kako posao njezine agencije “Drimia” nema veze s politikom niti je kad obavljala poslove za “Peritus savjetovanje” u vlasništvu Josipa Petrovića koji bi bili u interesima MOL-a.

Sam je Karamarko od Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa zatražio provjeru je li u sukobu interesa, a šefica toga povjerenstva Dalija Orešković za N1 je kazala: “Samo po sebi poslovanje tvrtki u vlasništvu Ane Karamarko i gospodina Petrovića nije zakonom zabranjeno niti se na temelju tog poslovnog odnosa može utvrditi da je gospodin Karamarko došao u povredbu odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Međutim, ovaj poslovni odnos ukazuje na jednu interesnu povezanost zbog koje može biti ugrožena objektivnost postupanja gospodina Karamarka u obavljanju dužnosti prvog potpredsjednika Vlade.

Peđa Grbin ispred SDP-a u srijedu je u Saboru zatražio Karamarkovu ostavku:‘Vuk mijenja dlaku, ali ćud nikada. Ovo što se događa pokazuje da je svejedno vodi li HDZ Ivo Sanader ili Tomislav Karamarko. Ova je afera pokazala da im je vlastiti džep važniji od državnog. Mi u SDP-u to više nećemo tolerirati. Mi tražimo da Karamarko podnese ostavku! On mora otići. Ako ne ode, ako pokaže prijezir prema građanima, klub zastupnika SDP-a pokrenut će postupak njegova opoziva”