Stanka u Saboru zbog odluke o rasprodaji državnih poduzeća

Vijesti 12. svi 201609:51 > 10:47
Podravka.hr

Hrvatski sabor u četvrtak zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika na što je Vladu potaknula odluka Ustavnog suda koji je utvrdio da plaće ustavnih sudaca, zbog načela trodiobe vlasti, ne bi smjela uredbom određivati Vlada, nego Sabor.

No prije nego je počela sjednica, zastupnici su zatražili stanku kako bi iznijeli svoje stavove o raznim temama, a ponajviše o jučerašnjoj telefonskoj sjednici Vlade na kojoj je donesena odluka o promjeni statusa pojedinih tvrtki iz strateških u nestrateške kako bi se omogućila njihova prodaja.

Milanka Opačić iz SDP-a kazala je kako je jasno da ne postoji jasna većina u Saboru, jer već drugi tjedan nema glasovanja, a nema ni većine u Vladi jer ne bi bilo već tri sjednice u tjedan dana. ‘Ovakve teme kao što su privatizacija poduzeća koja smo zaštitili ne mogu se donositi na telefonskim sjednicama. I to ukazuje ili na mutne poslove ili na to da ne postoji većina u Vladi koja bi mogla izglasati tako nešto’, rekla je Opačić.

Podsjetimo, u obrazloženju odluke Vlade, koja je objavljena na internet stranicama Vlade, se navodi da je Nacionalnim programom reformi za 2016. kao jedna od reformskih mjera navedeno i poboljšanje raspolaganja i upravljanja državnom imovinom, odnosno reevaluacija strateške imovine i smanjenje državnog portfelja trgovačkih društava, u cilju revizije popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa, temeljem analize njihovog poslovanja i važnosti. Cilj je te mjere i priprema za privatizaciju i prodaju nestrateških trgovačkih društava, a s krajnjim ciljem smanjenja proračunskog deficita i javnog duga te povećanja kreditnog rejtinga države.

Odlukom Vlade s popisa su skinute tvrtke ACI, u kojoj je državni udio oko 79 posto, Croatia Airlines, s državnim udjelom od gotovo 99 posto, Luka Rijeka, kojoj je država 33 postotni vlasnik, Croatia banka, koja je u potpunosti u državnom vlasništvu, kao i Petrokemija, u kojoj je država vlasnik oko 80 posto dionica.

Također, s popisa su skinuti i Končar – elektroindustrija, u kojem država ima više od 50 posto dionica, Podravka, s državnim udjelom od oko 25 posto te Croatia osiguranje, u kojem je državi, nakon prodaje većinskog paketa Adris grupi, ostalo oko 30 posto dionica.

Takva odluka Vlade, između ostaloga, u skladu je s namjerom da se od aktivacije državne imovine do kraja godine ostvari 1,6 milijardi kuna prihoda, rekao je ministar financija Zdravko Marić u telefonskoj izjavi Hini.