'Javni prijevoz u Zagrebu mi je prioritet'

Vijesti 12. svi 201621:11 > 21:18
N1

Gošća Pressinga N1 televizije bila je kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, Sandra Švaljek.

Pojavljivali se u medijima da ne dolazite u Skupštinu?
“Ja jesam malo sitnije građe, ali može me se primjetiti. Aktivna sam u Skupštini kao i ostali zastupnici.”

Što mislite o selektiranju otpada u Zagrebu?
“Za selektiranje otpada građanima se to najprije mora omogućiti. Mora se osigurati potrebna infrastruktura, ali najprije građanima treba objasniti zašto trebaju odvajati otpad.

Zašto to još nije napravljeno? Je li to toliki problem?

“Ne mogu prihvatiti da je to takav problem, da je Zagreb po tome na europskom dnu. Treba raditi na tome.”

Problem javnog prijevoza u Zagrebu?

“Studija o javnom prijevozu, koliko ja znam, još nije napravljena. Integrirani prijevoz je nešto na čemu treba raditi jer donosi koristi Zagrebu, ali i okolnim županijama. Manje automobila, manji pritisak na promet, stvaranje veće komocije… Zašto se to još nije napravilo? Očito postojeća gradska vlast nije upoznala koristi toga i nije to smatrala prioritetom. Meni to sigurno jest jedan od prioriteta. Danas je mnogo lakše napraviti sustav integriranog prometa.”

U Vašem političkom izričaju govorite u rukavicama. Kada govorite o Bandiću dosta blago govorite. Hoćete li moći zadržati taj pristup?

“Vjerujem da da. Građani neće imati nikakvu korist ako ja sad krenem bacati drvlje i kamenje na njega. Ja imam ogromno iskustvo iz sudjelovanja u njegovom timu i ponovila bih to.”

Bili biste ponovno zamjenica Milanu Bandiću?

“Njemu ili nekom drugom.”

Spomenuli ste zdravstvo. I u Zagrebu je ono problem. Što biste mijenjali?

“Nisam ekspert za pitanja zdravstva. Zagrebačke i bolnice i druge ustanove su u bitno boljoj poziciji od ostatka Hrvatske i tu su definitivno problemi manji. Problem je očito i u tome što građani iz bilo kojeg dijela Hrvatske mogu doći bilo gdje što sigurno stvara pritisak na Zagreb i poskupljuje usluge. Time se treba stručno pozabaviti.”

Biste li imali hrabrosti protjerati sve one s lažnim diplomama i sve one kojima se dokaže korupcija?

“Upravo kao netko tko je svoje diplome stekao sam i za to se namučio, falsificiranje diploma smatram vrhunskim nemoralom. U gradu i Holdingu ima velik broj izuzetno kvalitetnih ljudi s kojima sam dobro surađivala. Problem su ovi s lažnim diplomama koji su ukrali mjesto onima koji ga zaslužuju i takvi sigurno moraju otići.”

Financiranje sportskih klubova, posebice Dinama?

“Ako Grad financira vrhunski sport, ako za to ima novaca, onda ga mora financirati po vrlo jasnim kriterijima i istim za sve klubove u tom području. Mislim da grad mora osigurati infrastrukturu za bavljenje sportom svih građana, to mora biti prioritet, a onda ako ostane novca za vrhunski sport.

Nema Vas na društvenim mrežama. Možete li bez toga dobiti izbore?

“Do izbora ima više od godinu dana. Pokrenut ću društvene mreže i neću bez toga napraviti kampanju. I sama ću se angažirati i komunicirati s ljudima.”

Pitanja s društvenih mreža:

Što mislite o emigrantskoj politici ima li mjesta za takve? “Treba se demistificirati pitanje stranaca i Zagreb mora biti grad koji daje toplu dobrodošlicu svima koji dođu.”

Koliko bi netko Vašeg kalibra zarađivao vani? “Takva sam… To je težak posao, ali netko ga mora obaviti. Sigurno da bih imala bitno veću plaću, ali ja sam odabrala živjeti u Hrvatskoj i Zagrebu. Sada kad sam tu moram se angažirati.”

Kako biste riješili problem grafita? “Postoje iskustva drugih gradova, pogotovo New Yorka. Mjere se mogu podijeliti u nekoliko skupina – preventivne, kaznene i edukacijske mjere.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.