EK neće pojačati nadzor, Oreškoviću dobra ocjena

Vijesti 18. svi 201606:57 > 07:02
YVES HERMAN / REUTERS

Komisija planira ocijeniti Nacionalni program reformi Vlade kao “poprilično ambicioznu reformsku agendu” koja će, bude li ispunjena, popraviti makroekonomske neravnoteže u kojima se nalazi Hrvatska.

Europska komisija dat će u srijedu Hrvatskoj pet novih ekonomskih preporuka, a Večernji list je u Bruxellesu imao uvid u posljednju verziju tih preporuka prije današnjeg usvajanja.

U istom dokumentu Komisija planira ocijeniti Nacionalni program reformi Vlade premijera Tihomira Oreškovića kao “poprilično ambicioznu reformsku agendu” koja će, bude li ispunjena, popraviti makroekonomske neravnoteže u kojima se nalazi Hrvatska. Zahvaljujući ambicioznosti Oreškovićeva programa, Komisija nema namjeru pojačati proceduru nadzora makroekonomskih neravnoteža u Hrvatskoj niti uvesti bilo kakve korektivne mjere.

Nacionalni program reformi RH sadrži ozbiljne mjere za poboljšanje javnih financija, zdravstvenog sustava i poslovnog okruženja, piše u nacrtu dokumenta spremnog za usvajanje na današnjem kolegiju europskih povjerenika u sjedištu EK u Bruxellesu.

Preporuke

U prvoj od pet preporuka EK traži da se do kraja ove godine započne najavljena reforma uvođenja poreza na nekretnine.

U drugoj preporuci EK želi poručiti Oreškovićevoj Vladi da do kraja 2016. poduzme mjere za obeshrabrivanje odlazaka radnika u prijevremenu mirovinu.

U trećoj preporuci traži se poboljšanje učinkovitosti javne uprave te ukidanje razlika u standardu javne uprave koji se razlikuje u raznim dijelovima Hrvatske. U četvrtoj preporuci Komisija traži značajnije ukidanje parafiskalnih nameta, kao i smanjenje birokratskog opterećenja poslovanju privatnika.

I konačno, peta preporuka traži poboljšanje učinkovitosti pravosudnog sustava u postupcima na trgovačkim i upravnim sudovima, piše Večernji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.