'Hod za život' samo je početak nove bitke Željke Markić?

Vijesti 23. svi 201608:06 > 08:12
Davor Javorovic/PIXSELL

Iako su organizatori subotnje povorke 'Hod kroz život' odbacivali tumačenja prema kojima će uskoro zatražiti i zabranu pobačaja, dosadašnja iskustva s ovakvom vrstom prosvjeda u Europi upućuju na suprotno.

Točnije, najčešće bi u Europi nakon masovnih okupljanja građana u neizravnoj ili izravnog organizaciji Katoličke crkve protiv pobačaja slijedila izmjena zakona koji reguliraju pitanje pobačaja.

Sociolog religije Ivica Maštruko vidi dosta sličnosti između društvenih gibanja oko zabrane abortusa u Europi i onoga što je polako na pomolu u Hrvatskoj. Prosvjedi protiv abortusa, kazao je Maštruko za Slobodnu Dalmaciju, obično počnu manjim gestama i okupljanjima, a zatim to preraste u nešto veće, dodajući i osobni stav da bi zabrana pobačaja bila civilizacijski korak natrag jer država, ističe, ne može zadirati u osobno pravo žene.

Nigdje u Europi, osim na Malti, pobačaj nije potpuno zabranjen, a zahtjeva te vrste ne nedostaje, od Poljske i Irske, do Španjolske, u kojoj su u smiraju prve od dviju vladavina Konzervativne stranke Maria Rajoya, tek masovne demonstracije 2014. protiv predložene zabrane pobačaja spriječile malteški scenarij.

– Moguće je da će zabrana abortusa biti postavljena kao zahtjev u Hrvatskoj, bilo kroz referendum, bilo kroz izmjene zakona – procjenjuje Maštruko.