Cvitan novi kamen spoticanja između Petrova i Karamarka?

Vijesti 23. svi 201611:45 > 12:20
N1

Potpredsjednik Vlade, Božo Petrov danas je otvorio manifestaciju 'Dani otvorenih vrata udruge', nakon čega je komentirao sve aktualnosti na domaćoj političkoj sceni.

Upitan kakav je njegov stav o aferi Konzultatntica Petrov je kazao da će o tome više reći nakon što Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavi svoje mišljenje.

”Mi ćemo se i dalje pozivati na odgovornost političkih aktera koji donose važne odluke za RH. Sada nećemo dalje govoriti nego čekamo mišljenje Povjerenstva i moguće osnivanje istražnog povjerenstva. Mi znamo kako bismo stvari razriješili, ali o tome ćemo dati svoj stav kada Povjerenstvo da svoj stav”. Upitan što bi on učinio na Karamarkovom mjestu Petrov ponavlja da će to reći tek nakon što Povjerenstvo objavi svoj sud.

Za razliku od Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade, koji je dao naslutiti kako bi glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan mogao biti smijenjen, nakon što mu saborski odbor nije prihvatio izvješće o radu za prošlu godinu, Božo Petrov izjavio je danas kako ne vidi razlog zbog kojeg bi Cvitan morao otići.

‘Ne vidim razloge i argumente po kojima bi trebalo glasovati protiv izvješća o radu Dinka Cvitana. Ako postoji takav stav očekujem da se dobro argumentira”, kazao je on.

Komentirao je i najavu premijera Oreškovića koji je kazao da će oformiti tim koji će voditi sve vezano uz slučaj INA-MOL.

”Orešković je rekao da vodi cijelu priču oko INA-e. Mislim da bi trebalo ostaviti u miru pregovore s MOL-om i da se to može odigrati na način koji to odgovara Hrvatskoj. Vjerujem da će premijer to odraditi u najboljoj namjeri i vjeri”, kazao je Petrov.

”Kurikularnu reformu treba gurati”

Govoreći o rezultatima ankete RTL-a koja pokazuje da potpora Mostu pada u IV. izbornoj jedinici pada, Petrov kaže kako je to očekivano s obzirom na velika očekivanja.

”Ja ću reći da se nisu stvari značajno promijenile. Kada preuzmete odgovornost jasno je da će se neminovno dogoditi odljev glasača. Mi ćemo svojim djelovanjem pokazati da glas za nas nije bačen glas i mislim da se to vidi zdanjih mjesec dana. Ono što je za mene bilo dosta teško prihvatljivo je način komuniciranja u politčkom životu. Primijetio sam da kad idete stvari iskomunicirati trebate ići oštro i neugodno, dok bi po mom mišljenju politka trebala biti više diplomatski orjentirana. Mislim da nakon 4 mjeseca građani mogu vidjeti da Most nije odstupio od svojih načela i da bez obzira na sve otpore provodi one promjene za koje se zalagao. Nažalost postoje otpori u Saboru. Ono što moram reći – nije nam stalo do postotaka nego promjena koje se moraju odigrati. Rado ćemo potpisati i 0 posto za 4 godne, samo da provdemo u djelo ono što smo zastupali”, kazao je Petrov koji je komentirao probleme oko kurikularne reforme o kojima je danas govorio i Boris Jokić o čemu više možete pročitati OVDJE.

”Iskreno Jokića još nisam upoznao. Njegov rad sam pratio. Ja ne vidim u čemu je problem uključiti dodatne stručnjake i ne vidim da je to napad. Reforma je jedan od najvećih zadataka u zadnje četiri  godine, ali nisam pretjerano zadovoljan kad se kuruikularna reforma stavlja u prvi plan. Mislim da je reforma kompletnog obrazovanja ono što se treba gurati. Definitivno treba kurikularnu reformu gurati kao i reformu cijelog obrazovnog sustava”, rekao je Petrov.

O glasovanju članova Mosta o izvješću pučke pravobraniteljice, koje Sabor nije prihvatio Petrov nije htio dati svoj stav.

”Mi smo dali slobodu našim zastupnicima da glasaju prema vlastitom nahođenju. Kada postoje slična pitanja u Saboru dali smo mogućnost svakom zastupniku da glasuje po svojoj volji i zato ću ja biti suzdržan”, kazao je Petrov.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.