Rusak o Jokiću: Nitko nije nezamjenjiv

Vijesti 24. svi 201608:34 > 08:43
N1

U Novom danu gostovala je saborska zastupnica Gordana Rusak koja je govorila o kurikularnoj reformi i ultimatumu kojeg je ministru dao voditelj reforme Boris Jokić.

Kako ocjenjujete Jokićev istup tj. svojevrsni ultimatum ministru?

Meni to zvuči kao ultimatum, a to je najgori oblik pritiska. Važne odluke se ne donose kroz pritisak. Po meni je rješenje dijalog.

Postoji strah da to političko odobravanje reforme je samo načelno i da sredstava neće biti.

Od samog početka otkad je radna skupina oformljena bilo je prigovora da nema ni jednog stučnjaka sa STEM područja. Svi su pripadnici humanističkog područja osim jedne kolegica koja je geografkinja. Naravno da to stvara puno pitanja i problema koji su se očitovali kroz javne istupe mnogih ljudi.

Tko bi ulazio u tih 10 predloženih ljudi?

Stručnjaci iz područja biologije, kemije, fizike, informatike… Zatim stručnjak iz hrvatskog jezika, a tu je i povijest. Uključili smo i pedagogiju smatrajući da mora biti zastupljena, a tu su i odgojni predmeti koji nisu bili zastupljeni.

Koju bi ulogu imali ti novi članovi tima?

Postojale su tendencije stvaranja nadpovjerenstva. Oni bi bili ravnopravni stručnjaci i trebali bi uspostaviti dijalog. Sve ovo što radi sadašnja skupina u kojoj nema stručnjaka iz mnogih profila – sve te poslove bi odrađivali zajedno.

Imate li neki opći dojam podržava li se ova kurikulrana reforma?

Ja mislim da nema niti jednog čovjeka koji nije svjestan koliko je ta reforma potrebna. Podrška u saborskom odboru je istinska. Tražimo da se to odradi kvalitetno. Ti ljudi, kojih je par stotina, su  odradili posao u nekoliko mjeseci i napravili 2.700 stranica dokumenata. Je li moguće napraviti takve dokumente bez greške? Radna skupina mora biti spremna da netko drugi ocijeni je li to dobro ili ne.

Tko bi, i kako, birao tih novih 10 ljudi?

Postupak mora biti transparentan. Zalagala bih se za to da Jokić može sudjelovati u izboru tih ljudi. Naša želja nije zaustavljanje reforme. Nikako si ne bih mogla dopustiti da se ovako nešto koči. Jedini cilj je kvaliteta.

Ja bih se zalagala da i on sudjeluje u izboru tih ljudi. Tako da tu ne bude nikakve politizacije. Nitko ne želi nikoga nametnuti. Zašto ne žele prihvatiti tih 10 ljudi? Ja se pitam tko tu politizira stvar.

Je li bilo već sastanka s Jokićem i je li njegov ultimatum odbijen?

Bila sam ja na tom sastanku i nije bilo riječi o tome. Zapravo smo produktivno razgovarali.

Ako radna skupina odstupi je li provedba kurikularne reforme ipak moguća?

Ja vjerujem da do toga neće doći. Ne postoji nitko tko je nezamjenijiv, niti ja, niti bilo tko drugi. Hrvatska ima snage i potencijala to dovesti do kraja.

Postoje li financijski uvjeti da implementacija u škole počne već ove jeseni?

Ja se nadam da postoje. Nadam se da je moguće što se tiče financija. No oni koji su u ovome sudjelovali kao što je akademik Budak… On kaže da smatra kako ne bi bilo realno očekivati da to krene od jeseni. Nemojmo sad mjeriti vrijeme u mjesecima, a napraviti nešto krivo. Ovo se radi jednom ili dva puta u stoljeću. Je li bitnije da bude u roku ili da je kvalitetno?

Najavljivala se i odgoda od godine dana…

Ta godina bi se trebala iskoristiti da se dokumenti poboljšaju i da se nastavnici obrazuju. Rad bi se trebao pojačati, a ne usporiti tako da budemo spremni krenuti s tim.

Koji dijelovi su najsporniji?

Odnosi se na STEM područje. Kako je ovo postavljeno – tu nema jačanja tog područja. Šezdeset posto gimnazija je općeg tipa i one bi imale module koje bi učenici birali. Postavljeno je bilo 5 modula iz humanističkih područja i 2 iz ostalih… Što ako učenicima dopustimo da biraju između težih modula i lakših. Za određeni modul se primjerice prijavi većina, a manjina im se mora pridružiti. Ako se većina odluči za lakše module bez matematike i fizike imat ćemo puno filozofa, a malo svih ostalih.

Treba li kurikularna reforma pripremiti profile djelatnika koji su potrebni gospodarstvu?

To su poluge koje mogu povući društvo s dna i doprinijeti razvoju gospodarstva. Imamo veliki problem jer imamo veliki broj studenata ekonomije i prava koji ne mogu naći posao dok informatičari, inženjeri kemije i fizičari mogu naći posao.

Kako ćete glasati o povjerenju Tomislavu Karamarku kad do toga dođe?

Iz dana u dan se javljaju novi momenti. Pričekat ću da se sve iskristalizira. U tom trenutku ću donijeti odluku. Ovako mi je teško o tome govoriti. Zvuči kao floskula, ali neka institucije odrade posao i neka  nam daju informaciju da mi možemo odlučiti.

Smatrate li da unutar Domoljubne koalicije ovaj slučaj radi neki nemir?

Nije im situacija najugodnija, ali se nadam da će riješiti svoj problem i da će i nama drugima biti jasno što se događa.

Prošli vikend u Zagrebu su održana dva prosvjeda – jedan za život, a drugi za pravo žene na izbor. Kakav je vaš stav?

Kada govorimo o životu ja ga podržavam… Samo se pitam čiji život štitimo. Postanu li pobačaji ilegalni gurnut ćemo mnoge žene u ponor i ugrožavat će se zdravlje tih žena. Ja nisam ni za kakve zabrane pri čemu podržavam svaku akciju koja pomažu da žene to dijete zadrže. Ja se nadam da do tog zakona neće doći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.