'Tražila se kamata od 5% što je čista ucjena'

Vijesti 01. lip 201620:36 > 20:56
N1

Republika Hrvatska prvi put u povijesti nije se uspjela zadužiti, a razlog je politička nestabilnost u državi. Gost Dnevnika bio je ekonomski analitičar Željko Ivanković.

Što ovo konkretno znači za financijsku stabilnost Hrvatske? Prvi puta nismo uspjeli prodati obveznice.

“U ovom trenutku financijska stabilnost države nije ugrožena. Proračun se dobro puni i ne dospijevaju neke obveze koje se ne mogu ispuniti. Vlada je očigledno testirala tržište i pokušavala se čak i sad zadužiti za buduće obaveze, ali je procijenila da nisu dobro primljene političke okolnosti i u Hrvatskoj i u Europi. Postoji referendum u Velikoj Britaniji koji može izazvati političke poremećaje pa investitori koriste i tu priliku da stisnu koga mogu, ali puno veći problem su političke okolnosti u Hrvatskoj.

Znači li to da investitori ne vjeruju u stabilnost ove Vlade?

Ja bih to ovako rekao: Ne vjerujem u dosege hrvatske demokracije. Ovo je primjer nerazvijene demokracije, odnosno koliko je ekonomija ovisna o uređenoj demokraciji. U ovom trenutku se pokazuju sve napukline hrvatske demokracije.

Ministarstvo je odlučilo ne prodati obveznice, očito nije bilo zadovoljno ponudom.

“Ne možemo točno znati koji su sve motivi sudjelovali u odluci da se povuku. Čuo sam da se tražila kamata od 5% što je ucjena. Moguća je i druga igra da Vlada odlučila odustati da i sama odlučuje strankama poslati poruku što nam se može dogoditi ako se ne uozbiljimo. To je dio politike, ali taktički dio nije problem, problem je strateški dio.

Premijer je rekao da bi politička kriza mogla dovesti do ekonomske nestabilnosti.

“To je još jedan tip ovakve poruke. Mislim da je realno da pokušamo urediti naše demokratske procudere i krenuti na korektan način. Rejting je već toliko nisko da je svejedno hoće li biti pozitivan ili negativan.”

Kako komentirate činjenicu da BDP raste usprkos činjenici da Vlada praktički ništa ne radi.

“To je zato jer smo dostigli dno i sad se kapaciteti reaktiviraju.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.