"Ovih dana se u Saboru trguje i vitalnim organima"

Vijesti 02. lip 201608:58 > 09:06
N1

U Novom danu nam se u četvrtak pridružio novinar i kolumnist 24sata i tjednika Express, Boris Rašeta. O jučerašnjem prosvjedu u kojem je tisuće građana podržalo kurikularnu reformu premijer se trebao jasno očitovati, smatra Rašeta.

Kaže da dok se sada već bivšem voditelju ekspertnog tima za provedbu reforme Borisu Jokiću zamjera da se želi ponašati kao nepolitička osoba, premijer Tihomir Orešković za tako nešto nema niti jednu izliku.

“Imam dojam da se Vlada ponašala kao da se njih to ne tiče. Mi imamo premijera koji je u svom rječniku visoko uzdigao samo jednu riječ: “Reforms“. Središnja reforma je dovedena u pitanje, a da se premijer ni jednom riječi nije oglasio o tom pitanju. On se i u ovoj reformi, kao i u drugim stvarima, ponaša kao čovjek koji je došao voditi aukciju s rasprodajom obiteljskih bogatstava, i jedino što ga zanima su ubrzane telefonske privatizacije, odnosno prodaje firmi koje država rasprodaje”, rekao je Rašeta.

Četiri zahtjeva prosvjednika možete čitati OVDJE, što su poručili govornici možete pročitati OVDJE, dok o tijeku prosvjeda možete čitati OVDJE.

“Čak i crkva bi priznala raskid braka između HDZ-a i MOST-a”

Kaže da se često može čuti usporedba veze “MOST nezavisnih lista – HDZ” –  s brakom.

“Čak i crkva priznaje da izrazita suprotnost karaktera dozvoljava da se brak ‘rasturi’, a čini mi se da ovdje doslovce imamo konfederaciju dvaju posvađanih blokova, u kojoj dva čelna čovjeka uopće ne razgovaraju.”

Podsjetio je i na prizore od neki dan, tj. “tihu misu” potpredsjednika Vlade na proslavi obljetnice oružanih snaga. Sjedili su jedan pored drugog, nisu se ni pogledali, a kamoli prozborili koju riječ.

N1

Rašeta kaže da bi najelegantniji rasplet takve napetosti bio da šef HDZ-a Karamarko, pritisnut teretom afera, sam kaže da podnosi neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade.

“Spasio bi i političku opciju koju prezentira.”

“Od Petrova se ostavka čak može očekivati”

Pita se, iako postoji mogućnost da ostavku daju i Karamarko i Petrov, zašto bi Petrov ispaštao radi nečega s čim nema nikakve veze.

“Možda se apelira na njegovu sklonost općem interesu. To je s njim čak moguće i očekivati.”

“Trguje se i bubrezima, a HDZ-ovi zastupnici tijekom glasovanja dobiju hunjavicu”

Puno uvjerenja se mogu preko noći promijeniti, ovih dana se doslovce trguje bubrezima i vitalnim organima kako bi se neke zastupnike dovelo na svoju stranu, kaže Rašeta o stanju u Saboru.

“SDP mora uložiti puno veći trud nego HDZ, čiji zastupnici tijekom glasovanja moraju na WC, ili dobiju hunjavicu. Mi ovdje vidimo da se radi jedna veletržnica sa zastupnicima”, kaže Rašeta.

O onome što je nevidljivo možemo samo strahovati, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.