"Kapetan broda koji tone rješava se viška tereta"

Vijesti 03. lip 201614:15 > 14:47
N1

Donosimo vam reakcije na dramatičnu konferenciju za medije premijera Oreškovića.

Tihomir Orešković je, podsjetimo, pozvao Tomislava Karamarka i Božu Petrova da odstupe iz Vlade u ineresu države.

Novi razvoj u krizi vlasti komentirali su reporteri N1. Naša reporterka Anka Bilić Keserović navodi da ono što slijedi ovisi o taštini prozvanih aktera krize, te objašnjava zašto je došlo do ove situacije.

“Sve se sada svodi na pitanje taštine. Pokušava se izbjeći uzrok problema – odluka je li Karamarko odgovoran u aferi Konzultantica”, smatra Bilić Keserović.

Ni Most ni HDZ ne žele izbore, ne kotiraju dobro

Ona navodi i da nam preostaje vidjeti hoće li Božo Petrov i Tomislav Karamarko prihvatiti odluku, “reagirati i raščistiti ovaj kaos”.

Što bi se dogodilo kada bi dvojac prihvatio odluku?

“Želja da se ova Vlada održi je prisutna, da Vlada nastavi posao i da taštine ljudi ne stoje na njenom putu”, odgovorila je, međutim, kazala je i kako je teško nagađati što se tu dogodilo, s obzirom da premijer nije dozvolio novinarska pitanja. Na pitanje je li moguće i da HDZ i Most uklone Oreškovića, ona navodi da se u premijerovoj biografiji više puta isticalo da on nije čovjek koji odustaje tako lako.

“Ne treba zaboraviti da je Orešković bio na saboru HDZ-a i da je pokazao politički statement kad je pitanje o izboru između Karamarka i Petrova”, podsjetila je.

Smatra i da ni Most niti HDZ ne želi nove izbore, jer po anketama ne kotiraju dobro, rejting im je u kontinuiranom padu.

“Očito ovo nije usuglašeno (s Karamarkom i Petrovom) ovdje su svi iznenađeni”, kazao je naš reporter Elvir Mešanović, koji je trenutno u Vladi.

Darko Milinović je ranije kazao, podsjeća Mešanović, da bi Orešković odstupiti– “nitko nije imao pojma, ni Karamarko niti HDZ zašto je jučer otišao sa sjednice Vlade”.

“U režiji predsjednice”

N1

SDP-ovac Željko Jovanović izjavio je kako se Oreškovićeva presica – zamisao predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

“Da je zaista pravi fajter, trebao ih je smijeniti. Ovo je i dalje jedna igrokaz, vjerujem, u režiji Kolinde Grabar Kitarović”, kazao je Jovanović, dodajući da građani zaslužuju izbore i da ova agonija treba završiti.

“On i dalje ne vodi ovu vladu”, dodao je.

Kosor naglasak stavlja na spominjanje SOA-e

Anka Mrak Taritaš (HNS) komentirala je na svoj način Oreškovićevu presicu.

“Spominjanje SOA-e važna je točka ove presice”, ističe bivša premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor.

“Formalni kapetan broda koji tone sada traži da se s broda zbaci višak tereta ne bi li se spasio. Oreškovićev brod je već odavno izbušen na svim stranama i premijer treba dati ostavku u ime čitave vlade da omogući nove izbore. To je minimum minimuma građanske pristojnosti. Ako je više uopće na tom brodu ima makar i u tragovima”, napisao je na Facebooku Goran Beus Richembergh (HNS).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.