"One koji su dobili izbore ucjenjuje čovjek koji to nije"

Vijesti 03. lip 201614:45 > 14:50
N1

Krešo Beljak, šef HSS-a, javio se uživo u program N1 te komentirao poziv premijera Tihomira Oreškovića svojim potpredsjednicima Tomislavu Karamarku (HDZ) i Boži Petrovu (Most) da odstupe.

“Ja bih rekao da je ovo sumrak demokracije na hrvatski način. Gubernator koji je oktroiran i nametnut bez da je izašao na izbore poziva da odstupe ljude koji su bili na izborima. Ovo je potez očajnika i trebamo ići na nove izbore”, kaže Beljak.

“Ovo je igra na sve ili ništa. Orešković ne može ostati premijer. Dođe li do preslagivanja, Karamarko će biti novi premijer, a ako ne dođe, trebaju nam novi izbori”, dodao je te se osvrnuo na Oreškovićevu tezu da nam izbori nisu u interesu.

“Ne, njemu nisu u interesu novi izbori, jer ga neće biti nigdje”, ustvrdio je.

Kazao je da ne želi prejudicirati odluke stranačkih tijela o njihovom stavu prema ovoj situaciji.

“Mi ćemo vrlo važne odluke donijeti sutra, ne želim prejudicirati odluku 136 članova odbora. Vlada veliko nezadovoljstvo unutar naše stranke i sigurno ćemo donijeti odluke koje će biti jasne i onda ćemo o tome obavijestiti javnost”, kazao je.

Kazao je i da se sastajao s Karamarkom.

“Sastali smo se, vidjeli, ali razgovore o dobrobiti Hrvatske, nismo uspjeli održati iz objektivnih razloga koje razumijem”, ustvrdio je. Zalaže se da Orešković ode.

“Ništa se bez izbora neće dogoditi, već ćemo imati ovakve vijesti kao što je prodaja Končara, to je rasprodaja ostatka ostataka koje su generacije sticale, Podravka je sljedeća”, kazao je Beljak, navodeći: “Očito svi skupa imamo problem. Ne radi se o strankama ili koalicijama, već o tome da ljudi koji su dobili glasove na izborima ucijenjeni su od čovjeka koji nije. To nije demokracija. Srećom su Ustavni suci izabrani, jer inače bismo bili u pat poziciji i ovaj bi bio doživotni premijer”.

“Mislim da reakcije neće biti pozitivne u HDZ-u, moguće je da je ovo dogovoreno s Petrovom, ali mislim da se ostavke neće dogoditi”, navodi šef HSS-a.

Predviđa dva moguća scenarija, koji ovise o glasanju o povjerenju Tomislavu Karamarku u Saboru.

“Ako Karamarko preživi glasovanje ima većinu, bit će novi premijer, a ako ne – idemo na nove izbore”, zaključuje Beljak.

Pupovac: Oni su odlučili izabrati Oreškovića, a ne obrnuto

Sličnog je stava i Milorad Pupovac (SDSS).

“Petrov i Karamarko su odlučili izabrati Oreškovića, a ne obrnuto. Saborska većina odlučuje ima li Vlade i li ne. Ako se to ne razrješi njihovim dogovorom to će se moratit dogoditi u Saboru”, izjavio je SDSS-ovac. Naveo je i da će na vrijeme obznaniti kako će njegova stranka glasati kada je riječ o povjerenju Tomislavu Karamarku.

Još reakcija pogledajte na OVOMlinku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.