Što ako se Sabor samoraspusti, a što ako padne Orešković?

Vijesti 06. lip 201611:37 > 11:55
Ilustracija

Ustavni stručnjak Mato Palić odgovarao je za N1 na pitanja o krizi vlasti te objasnio kakvi su rokovi i procedura u ovako zamršenim odnosima u Banskim dvorima.

Na prvom je mjestu upitan može li premijer Tihomir Orešković smijeniti koga želi, po uzoru na Zorana Milanovića koji je svojevoljno razriješio ministra financija Slavka Linića i to rješenje samo uputio u Sabor na davanje suglasnosti predsjedniku, dakle, bez glasovanja zastupnika u Saboru. Linić pritom nije sam podnio ostavku.

“Možda bi i mogao, ali bi morao u Ustavu i Zakonu o Vladi morao naći jako pravno uporište za taj potez…”, kaza Palić, koji se javio UŽIVO u SPECIJALNU EMISIJU N1.

S obzirom na Linićev slučaj, koji je prošao mimo sabora, Palić kaže i da “koji god akt napravi premijer, on mora imati uporište u Ustavu i zakonu, a ako ga nema onda ga ne može povući. Sad je samo pitanje koji je pravni temelj za tu odluku”.

S obzirom da Ustav nalaže predsjednici da brine za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti, ustavni je stručnjak upitan što bi predsjednica morala činiti u ovom trenutku i bi li morala intervenirati, budući da je očigledno da vlast ne funkcionira.

“To je njena ustavna dužnost, ali u trenutku u kojemu se nalazi vladajuća većina, ne vidim nikakvu njezinu ovlast koja bi govorila o uplitanju u formalnom smislu, mimo konzultacija i razgovara koje može vršiti s akterima. Trenutno je u proceduri zahtjev za izglasavanje nepovjerenja potpredsjedniku Vlade, dakle, za sad ne vidim osnovu za njeno formalno uplitanje”, kazao je Palić.

Kazao je i što bi se dogodilo ukoliko bi Sabor donio odluku da se raspušta ili ako bi Sabor smijenio Oreškovića.

“Ako se Sabor raspusti sam, ide se na izbore najranije 30, a najkasnije 60 dana nakon odluke predsjednice o raspisivanju izbora. Ako Sabor bude zahtijevao ostavku premijera odlukom većine – počinje teći rok od 30 dana ili za formiranje nove većine i formiranje Vlade, a ako se to ne dogodi u spomenutom roku, predsjednica raspušta Sabor i raspisuje nove izbore”, kazao je Palić.

I u tom slučaju, zaključuje, mandatar je “apsolutno i uvijek osoba koja uživa povjerenje svih zastupnika Hrvatskog sabora”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.