Nakon Petrova, u Oreškovićev stan stigao Bartulica

Vijesti 07. lip 201614:15 > 14:36
Sanjin Španović/Twitter

Nakon kratke izjave koju je Tihomir Orešković ispred Vlade dao medijima, premijer se zaputio prema svojoj zagrebačkoj adresi.

Ondje ga je već čekao čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov, s kojim je ušao u stan. Kod premijera je, nakon sastanka s čelnikom Mosta, stigao i njegov savjetnik Stjepo Bartulica.

Naša novinarka Nataša Božić ispred Oreškovićeva je stana komentirala privatno druženje dvojca, navodeći da je političarima danas iznimno teško tajno održati sastanak pored sve tehnologije.

“Očito se žele dogovoriti što dalje nakon odluke HDZ-a da ide na opoziv Oreškovića”, kazala je, dodajući da je ranije Orešković jasno dao do znanja da ne planira podnijeti ostavku. “Potpredsjednik Vlade Petrov Ii Orešković zajednički pokušavaju smisliti strategiju kako bi se mogla održati Vlada u kojoj bi bila obojica”, navodi.

“Traži se potpora drugog dijela političkog spektra… Moguće je da premijer zatraži podršku i od SDP-a, iako su oni poručili da su za nove izbore. Činjenica je i da je Zoran Milanović bio prilično neodređen, nakon što je Predsjedništvo SDP-a odlučilo podržati HDZ-ov zahtjev za smjenu Oreškovića”, kazala je Božić.

Petrov, naime, nije odgovorio ni na pruženu ruku HDZ-a, odnosno Karamarka, na konferenciji za medije, kao ni na inicijativu o smjeni Oreškovića.

“Velika većina zastupnika Domoljubne koalicije potpisala je inicijativu za opoziv, ne vidim kako bi moglo doći do promjene mišljenja i podršku Oreškoviću”, kazala je također.

Vijesti iz Varaždina, odakle je stigao zahtjev HDZ-ovaca da Karamarko odstupi iz Vlade, govore o procesu “detronizacije Karamarka”, smatra ona, međutim, on još nije zahvatio veći dio stranke.

“I Orešković i Karamarko sada kupuju vrijeme, kako bi ovu doista lošu situaciju preokrenuli u svoju korist”, zaključuje.

Podsjetimo, uz onu Tomislava Karamarka premijer je zatražio prije nekoliko dana i ostavku Bože Petrova, da bi u prvoj izjavi za medije od zaoštravanja situacije, odnosno u današnjoj izjavi, istaknuo samo Karamarka kao problem.

Petrov je, recimo također, bio iskreno iznenađen Oreškovićevom prozivkom kada je zatražena i njegova ostavka, a zadnjih nekoliko dana počeo je ismijavati Karamarka – najprije aluzijom da ne zna brojati do 76, a zatim i onom da se na Predsjedništvu HDZ-a konzumiralo nešto.

Na ulazu u zgradu snimio ih je novinar Sanjin Španović, koji nam je rekao da su službeni automobili otišli, a dvojica od tri glavna čovjeka u Vladi povukli su se u stan premijera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.