'Za preslagivanje će biti oni koji žele dobro Hrvatskoj'

Vijesti 08. lip 201609:36 > 09:47
N1

Neki zastupnici HDZ-a i Domoljubne koalicije nisu potpisali zahtjev za opozivom premijera Tihomira Oreškovića. Među njima je i zastupnik BUZ-a Milivoj Špika.

“Ne vidim razloga za dramatiku. Potreban je 31 potpis, to se prikupilo i to je završena priča. Neki pokušavaju to povezati s glasanjem, a to nema nikakve veze. Po meni se ništa nije dogodilo. Ne vidim razloga da netko trči i da bude 50, 70 ili koliko potpisa”, rekao je Špika za N1 televiziju.

No na pitanje stoji li cijela Domoljubna koalicija iza zahtjeva nije konkretno odgovorio već samo tvrdi da Vlada ne funkcionira i da su potrebne promjene.

“To će reći svatko za sebe osobno. Ja već neko vrijeme govorim da ovaj eksperiment već dugo ne funkcionira i da treba promijeniti parlamentarnu većinu. Ako to neće ići idemo onda na izbore.”

Vidjeli smo da postoje i neke podjele unutar samog HDZ-a pa se postavlja pitanje hoće li skupiti 76 ruku za opoziv premijera, a onda i za preslagivanje. Špika kaže da će za preslagivanje biti svi oni koji Hrvatskoj žele dobro.

“Svatko u demokratskoj opciji može reći što misli i to ne znači da će biti na suprotnoj strani. Ja vjerujem da u Saboru postoji dovoljan broj za novo preslagivanje. Za to će biti svi oni koji žele dobro Hrvatskoj. Treba pokušati konstruirati novu većinu bez nekih ljudi koji su postali smetnja i provesti reforme. Ako to ne uspije, ponavljam, idemo na izbore. Svi oni koji žele dobro i ako je podređen osobni interes neće biti problema. Ako se želi raditi scena onda će protiv toga biti upravo oni koji se pozivaju na interese države i uz pomoć medija će iscenirati svašta”, kazao je Špika te dodao da stanje nije dramatično zbog toga što se u pola godina nije uspjela sastaviti funkcionalna vlada.

Premijer Orešković rekao je kako neće odustati, a Špika to vidi kao potvrdu da Orešković uopće ne razumije političke odnose i procese u Hrvatskoj.

“Izgubio je povjerenje onih koji su ga imenovali i časno bi bilo da odstupi”, tvrdi Špika.

Što se događa u Saboru možete pratiti OVDJE, a događaje u Vladi na ovome linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.