Istječe odluka o sufinanciranju prijevoza za školarce!

Vijesti 08. lip 201612:27 > 12:30
N1

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas upozorio je u srijedu da bi, ne produži li se odluka o sufinanciranju prijevoza učenika, moglo biti ozbiljnih problema s upisima u srednje škole, jer roditelji neće moći sami platiti prijevoz.

Krajem lipnja istječe odluka o načinu financiranja troškova prijevoza redovitih srednjoškolaca koju je Vlada produživala svaka četiri mjeseca. To znači da u rujnu roditelji koji će upisivati djecu u srednju školu neće znati hoće li im država sufinancirati troškove prijevoza, objasnio je Juhas. Ponovno će se, upozorio je, pojaviti problem – upisati dijete u srednju školu ili ga ostaviti kod kuće.

Možda još postoji tračak nade da i ova Vlada “pod hitno” donese nekakvu uredbu ili produži postojeću po kojoj 75 posto troškova prijevoza učenika snosi država, a ostalo roditelji, odnosno u nekim slučajevima, dijelom i općine, rekao je zastupnik.

Hrelja: Porezna trenira strogoću

Silvano Hrelja (HSU) prozvao je pak Poreznu upravu da “trenira strogoću” nad građanima, posebno umirovljenicima. Mijenjat će se Vlade, sazivi Sabora, ali porezne uprave i dalje će “raditi gluposti i trenirati strogoću”, ustvrdio je Hrelja i to potkrijepio slučajem umirovljenice iz Dugog Sela.

Umirovljenica prima dio mirovine iz Slovenije, pa umjesto da joj Porezna uprava odredi točan iznos poreza, na način da zbroji dvije mirovine, odbije neoporezivi iznos, pa na preostali dio aplicira 12 posto poreza plus prirez za Dugo Selo, obračunava joj predujam u dvostruko većem iznosu nego što je realni porez. Umirovljenica sa 5.000 kuna primanja plaća 292, umjesto 166 kuna mjesečno, godišnje preplati 1992 kuna, izračunao je Hrelja.

Pratite sjednicu Sabora UŽIVO na N1, a pročitajte i kako je prošla sjednica Vlade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.