VIDEO | Reakcije na Petrova: HDZ neće pristati na ultimatume

Vijesti 08. lip 201614:53 > 16:27
N1

"Ovo je neozbiljna politika od početaka, a ovo samo pokazuje da je neozbiljnost prisutna", kazao je za N1 Ivica Puljak iz stranke Pametno nakon izjave Bože Petrova.

Upitan što je po njemu najizglednije – novi izbori i Vlada ili ostanak premijera Tihomira Oreškovića, odgovara:

“Izbore priželjkujem, jer ne vidim kako bi ovi ljudi s ovim premijerom mogli nastaviti. Gledao sam sjednicu Vlade i vidim da oni ne mogu funkcionirati”, kazao je Puljak, dodajući da je za građane najbolja opcija izbori.

“HDZ neće pristati na ultimatum”, kratko je prokomentirao HDZ-ov Ivan Šuker.

“Ili se skockajte ili napustite svoje pozicije”, poručio je Silvano Hrelja iz HSU-a.

Saborska zastupnica HNS-a Anka Mrak Taritaš kaže pak kako dva potpredsjednika Vlade Karamarko i Petrov ne mogu davati jedan drugome ultimatum. “Trebaju sjesti i dogovorit se i ne voditi više ovu zemlju u smjeru koji nije dobar. Ne radi se to tako da putem medija prozivaju jedan drugoga”, rekla je Mrak Taritaš. Na pitanje kakva bi izgledala Vlada u kojoj bi HDZ odustao od opoziva premijera Tihomira Oreškovića odgovorila je kako bi takva Vlada trajala do sljedećeg problema.

Čelnik HSS-a Krešimir Beljak nada se, kaže, da će se iscrpiti sve mogućnosti kako Hrvatska ne bi išla na izbore. “Ali mi je jako teško u ovom trenutku to povjerovati”, ustvrdio je Beljak.

Upitan o stavu HSS-a oko izglasavanja nepovjerenja Oreškoviću Beljak je rekao kako treba pričekati Predsjedništvo stranke. “Moramo pričekati predsjedništvo stranke da bi mogli reći. No, kako stvari stoje, mi ćemo ostati kod toga da gospodin Orešković treba spakirati kofere i vratiti se u Kanadu”, poručio je Beljak i dodao da hrvatsko društvo očekuje nove izbore.

Upitan vjeruje li da bi se HDZ mogao odreći opoziva premijera Oreškovića kako bi sačuvao vlast reformist Radimir Čačić je uzvratio: “Naravno da bi mogao! Sasvim sigurno postoji ozbiljan pritisak unutar HDZ-a, ali i Mosta, da se ide u tom smjeru. Možda ne kao definitivno rješenje, samo kao prostor koji otvara vrijeme da se postignu neki dogovori”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.