Petrov HDZ-u: Pokažite te ruke, dokažite da ne blefirate!

Vijesti 09. lip 201613:27 > 15:08
N1

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov obratio se javnosti pred Vladom. Očito je da ne vjeruje u najave iz HDZ-a kako imaju potreban broj ruku u Saboru. Kazao je da HDZ ima samo dvije opcije.

“Most neće sudjelovati u političkim trgovinama i tezgarenju. Cijela ova situacija nastala je zbog političke neodgovornosti samo jedne osobe. Niti gospodin Orešković niti ja nismo odgovorni za ovu situaciju. Dapače, mi smo dali priliku više puta HDZ-u da se stabilizira, i čak otrpjeli i šamare u kojima se spominje famozno preslagivanje. Ja sam osobnu nudio svoju glavu ne znam ni sam zašto, na pladnju i jučer i prekjučer, ima 5-6 dana, sve se to odbilo. Ono što je žalosno, za mene ovo nije HDZ, ovo je skup pojedinaca koji su stavili svoj interes ispred državnih interesa. Mislim da je stvarno dosta, vrijeme je da se prekine ova sapunica. HDZ ima dvije opcije, da postroji 76 zastupnika koji su rezultat njihovog navodnog danonoćnog preslagivanja ili da ponude prvog potpredsjednika Vlade kao prijedlog, da ova Vlada nastavi funkcionirati. Ako nisu sposobni napraviti nijedno ni drugo, onda mislim da je vrijeme da se raspišu novi izbori i da se preda sudbina u ruke hrvatskih građana”, kazao je Petrov.

“Sve je nastalo zbog jedne afere”

“Za mene ovo više nije HDZ, za mene je to skup pojedinaca koji su skupili. Sve je ovo nastalo zbog jedne jedine afere. Ja ne znam što se treba više ponuditi. Ja sam, ni kriv ni dužan, izašao i rekao da sam se spreman povući. Cijelo vrijeme su bile neke licitacije, oni trebaju prestati sa sapunicom, oni su ti koji su odgovorni. Ili će skupiti 76 glasova, ili će dati prijedlog za potpredsjdnika Vlade ili idu novi izbori. Sve je na HDZ-u, ja ih molim da okončaju krizu, Hrvatska nema vremena”, kazao je Petrov i dodao da bi bilo idealno da se sve to dogodi unutar 24 sata, ali da je spreman dati HDZ-u vremena koliko treba.

Ponovio je da ne zna zašto je zapravo uopće ponudio ostavku. “U trenutku kad sam nudio ostavku, oni su i nakon toga izlazili s idejama o preslagivanju. Za koga ću izaći? Meni su smiješne sve informacije, oni bi se trebali naučiti iz iskustva gospodina Milanovića, da Most nije na prodaju. Ja sam jučer bio sa svima njima, družio se i razgovarao. 12 saborskih zastupnika nije se htjelo prodati i neće se prodati”, kazao je Petrov, na pitanje dijele li Mostovi zastupnici mišljenje svoga čelnika i podržavaju li ga.

Premijer se nema zašto očitovati

Vjeruje da će se premijer sam uskoro očitovati o svemu. “Ne vidim zašto bi se na ovo trebao obazirati. Izašla je čitava šuma informacija u posljednja 24 sata, od stotina imena novih mandatara pa do ostaloga. Ovo nije razina predsjednika Vlade da se o tome očituje, postalo je toliko smiješno”, rekao je Petrov.

“Nadam se da će prevladati razum i odgovornost svih članova HDZ-a i Domoljubne koalicije. Ovu se Vladu očito ruši od samog početka, ja ne znam zbog čega”, kazao je Petrov.

“Ja ih izazivam da se postroje u Saboru i pokažu da ne blefiraju, ako kažu da imaju neke Mostovce, neka kažu koji su to. Mi smo spremni poginuti jedan za drugoga, a ne prodati se. Mi smo svi jedan uz drugoga”, poručio je Petrov.

HDZ: Imamo dovoljno ruku

Podsjetimo, glavni tajnik HDZ-a Ivan Domagoj Milošević obratio se novinarima u središnjici stranke: ‘Ova Vlada je došla u slijepu ulicu znamo kako se izlazi iz slijepe ulice. Očekujemo da premijer i oba potpredsjednika odu iz Vlade’, kazao je. “Karamarko i HDZ će reći tko će biti mandatar hrvatske Vlade. Imamo dovoljno ruku za preslagivanje i doći ćemo do nove, konstruktivne Vlade… Procedura je poznata – izglasavanje nepovjerenja, izbor mandatara, nova Vlada”, kaže Milošević. Više čitajte OVDJE.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimoOVDJE.