Pregled dvotjedne političke sapunice u Hrvatskoj

Vijesti 09. lip 201618:22 > 18:22
N1, PIXSELL

Kriza vlasti u Hrvatskoj traje dva tjedna. Napravili smo pregled o tome koliko puta su glavni akteri političke scene promijenili mišljenje te koliko se njihove izjave razlikuju od onog što su govorili prije 14 dana.

Afera Konzultantica, odnosno suradnja Karamarkove supruge i lobista MOL-a Josipa Petrovića bila je povod da Most zatraži odlazak prvog potpredsjednika Vlade.

Čitava javnost, uključujući i politički vrh, nakon tog vikenda iščekivala je takozvanu pomirbenu kavicu zaraćenih potpredsjednika Vlade, na koju ih je pozvao premijer. Na prvu se činilo da je kava donijela mir, a onda je postalo jasno da, niti uz druženje s premijerom Oreškovićem, Božo Petrov nema nakanu popustiti u pozivanju na političku i moralnu odgovornost Tomislava Karamarka.

Dan oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano predstavljanje domaće vojne snage proteklo je tek tihim izbjegavanjem pogleda. Uslijedilo je iznenadno otkazivanje sjednice Vlade i nestanak premijera na puna 24 sata. U tom trenutku su svi od svakoga tražili ostavke.

Karamarko idući dan, ojačan predsjedništvom HDZ-a, odgovara da ostavku neće dati, a onda je u utorak postalo jasno da ova Vlada pada HDZ-ovim pokretanjem postupka opoziva premijera Oreškovića.  Dok je HDZ najavio preslagivanje, čelni čovjek Mosta u srijedu prvi put spominje nove izbore. Tri sata kasnije stiže nova ponuda Karamarka, a to je da i premijer i on i Petrov podnesu ostavku.

Politička sapunica borbe za vlast i moć u Hrvatskoj još uvijek traje, a najčešće korištene riječi su “preslagivanje” i “izbori”, ovisno o tome što je komu najbolji interes.

Sve o krizi vlasti pročitajte OVDJE, a više pogledajte u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.