Financial Times: Hrvatska vlada je na izmaku snaga

Vijesti 12. lip 201614:12 > 14:14
Vlada.gov.hr

Ugledni Financial Times osvrnuo se u članku osvrnuo se na aktualno političko i društveno stanje u Hrvatskoj.

U članku objavljenom prekjučer, FT navodi kako se hrvatski narod još i prije Domovinskog rata u međunarodnim krugovima jasno deklarirao dijelom kulturnog kruga središnje Europe, odbacujući pripadnost Balkanu, prenosi ih Index.

Takve tvrdnje u Hrvatskoj su prisutne i danas. Pa ipak, s usponom neliberalne demokracije u zemljama koje se nalaze u blizini Hrvatske, kao što su Mađarska, Poljska i Slovačka, postavlja se pitanje širi se navedena neliberalna demokracija i na Hrvatsku.

Termin “neliberalna demokracija” popularizirao je mađarski premijer Viktor Orban, koji je isti opisao kao vladu koja ustraje na demokraciji, ali koja ne ispunjava sjevernoameričke i zapadnoeuropske standarde sloboda.

U takvoj, neliberalnoj demokraciji, vlada je spremna zaobilaziti zakone u vlastitu korist te vršiti pritisak na nezavisne institucije i nezavisne medije. Usto, sklona je paradiranju putem konzervativnog nacionalizma, a domaće stanovništvo se potiče da za nacionalne probleme optužuje strance i migrante.

Vlada na izmaku snaga

FT piše kako se većina kriterija za opisivanje zemlje neliberalnom demokracijom ne može primijeniti na Hrvatsku, ali upozorava kako određeni trendovi daju razloga za zabrinutost. Kao glavni razlog zbog kojega Hrvatska ne odgovara navedenoj skupini neliberalnih zemalja navodi se to što ne postoji jedna stranka koja bi potpuno dominirala političkom scenom, kao što je slučaj u Mađarskoj i Poljskoj.

Ističe se kako hrvatski parlamentarni izbori u studenome 2015. godine nisu dali jasnog pobjednika te kako je sklepana nestabilna vlada desnog centra, na čelu sa slabim, tehnokratskim premijerom. Dodaje se i kako je teško da će vlada preživjeti u ovom obliku, a mogući su i novi izbori.

I dok su vladajuće stranke u Mađarskoj i Poljskoj dovoljno jake da provode svoj diktat nad društvom, u Hrvatskoj najveća vladajuća stranka, HDZ, i dalje nije ni blizu svemoćnom mađarskom Fideszu ili poljskom PiS-u. FT naglašava kako je reputacija HDZ-a trajno narušena korupcijskim skandalom Ive Sanadera te kako će zbog toga u doglednoj budućnosti HDZ teško osvojiti jasnu parlamentarnu većinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.