Šalaj: HDZ blefira, a Karamarka su se već odrekli

Vijesti 12. lip 201621:25 > 21:28
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Rasplet političke krize trebao bi se dogoditi u tjednu pred nama. Koje su sve mogućnosti, tko je u prednosti, može li Zdravko Marić i HDZ okupiti novu većinu i novu Vladu, analizirali smo s profesorom na Fakultetu političkih znanosti Bertom Šalajem.

Šalaj kaže da je Zdravko Marić predložen zbog političkog blefa, kao odogovor na blef Bože Petrova i MOST-a.

“Čak i ako to uspije, HDZ mora tražiti nekoga tko će biti prihvatljiv za niz budućih partnera, i to ne može biti Karamarko, niti netko tko mu je blizak iz vrha HDZ-a, i zato se HDZ odlučio za Marića. Te najave da imaju 76 mandata su čisti blef kako bi se stvorila dodatna neizvjesnot. Pregovori još traju”, kaže Šalaj koji smatra da se HDZ nije odrekao suradnje s MOST-om.

“Teško mi je zamisliti da bi Vlada na čelu s Marićem bila puno učinkovitija od sadašnje, osobito ako bi tu ostao Tomislav Karamarko. Marić opet ne bi imao političku podršku”, smatra Šalaj.

N1

Smatra da je HDZ u neugodnoj situaciji. “S jedne strane imaju ponudu da Orešković ostane raditi, HDZ je i pod pritiskom međunarodnih aktera, a sam je u strahu od novih izbora. HDZ se već odrekao Karamarka – njegova karijera u Vladi je završena. Možemo i vjerovati Milinoviću koji je rekao da su “sva imena na stolu”. Mislim da je ime Hasanbegovića na raspolaganju, ali nisam siguran. Bit će zanimljivo promatrati što će HDZ odlučiti – prihvatiti Oreškovića da ostanu na Vlasti, ili se upustiti u rušenje premijera i cijeli taj proces”, rekao je Šalaj za N1.

Kaže i da HDZ ima neke šanse, ali da se moraju čvrsto odlučiti na rušenje Oreškovića, i biti zajedno u tome, inače se po tom pitanju raspadaju.

“Još postoji mogućnost da HDZ odluči da Karamarko neće uspjeti sastaviti novu većinu, da se pristanu politički poniziti, riješiti ga se, tražiti da bar ode Petrov, ako ne i Orešković, i da nastave u ovoj Vladi. Tako bi izbjegli nove izbore kojih se jako boje”, kazao je Šalaj.

Novi izbori malo vjerojatni, zastupnici ih se boje

“Mi smo u GONG-u prvi predložili što ranije prijevremene izbore”, kazao je o aktivnostima GONG-a.

“Smatramo da je Vlada eksperiment koji nije uspio, a svaki oblik preslagivanja bi produžio političku agoniju. Smatramo da je demokratski dati pravo građanima da se izjasne”, rekao je, ali smatra da su male šanse da se to dogodi. “Jedan veliki broj zastupnika ima ogroman strah od novih izbora jer pretpostavljaju da će ih građani kazniti zbog onoga što su radili zadnjih godinu dana”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.