"Izbjeglicama treba osigurati siguran prolaz u Europu"

Vijesti 13. lip 201609:57 > 10:03
REUTERS/Stoyan Nenov

Povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica, Koordinacija organizacija civilnoga društva za integraciju, organizira 3. Tjedne IZBJEGLICAma! u periodu od 13. do 26. lipnja u Zagrebu, Kutini i Splitu. Na konferenciji za medije poručeno je da izbjeglicama treba osigurati siguran prolaz u Europu, jer tisuće ginu na tome putu.

Ispred Porina uoči konferencija za medije povodom Tjedna izbjeglica naša je Vanja Kranic razgovarala s Eminom Bužinkić iz Inicijative “Dobrodošli”, odnosno iz Centra za mirovne studije.

Budući da Hrvatska očekuje prvu grupu preraspodijeljenih izbjeglica, Bužinkić je upitana jesmo li spremni za njhovu integraciju i stambeno zbrinjavanje.

“Institucije nisu počele na vrijeme razmišljati što nosi dolazak većeg broja izbjeglica u RH, što se dijelom treba pripisati nespremnosti i nekompetenciji domaćih institucija, ali odluci o kvotama na razini EU, koja doista nije konsenzualno prihvaćena – ima zemalja koje kvote odbijaju, a već sada vidimo da preseljenje neće proteći kako su oni to zamislili pa se razmišlja o reviziji te politike”, navodi Bužinkić.

Iz samog plana integracije građana trećih zemalja u EU, ističe, vidljivo je da su ti standardi sada niži nego u zadnjih deset do 15 godina –

“Države sa restrikcijama posebno nisu atraktivne za alokaciju, jer ako će izbjeglice biti poslane živjeti u Češku, Slovačku, Mađarsku i Slovačku, s obzirom na razinu ksenofobije i rasizma, nije im lako tamo otići”, kazala je.

O trogodišnjem akcijskom planu integracije, za koji hrvatska ministarstva tvrde da će biti gotov za desetak dana, Bužinkić navodi da se on donosi uz sudjelovanje civilnih udruga, ali i da je proces samo djelomično kvalitetan.

“Usporen je što zbog političke krize u zemlji, jer ne znamo kako će se odviti ovaj tjedan i to se sigurno odražava na stanje institucija”, kazala je Bužinkić i pozvala ministarstva da ulože više truda da se integracija dogodi kvalitetno.

Do sada je Hrvatska dodijelila oko 180 supsidijarnih zaštita, a mali broj tih ljudi je u sustavu obrazovanja, malo ih je našlo posao, a malo ih je i u sustavu za učenje hrvatskog jezika, što je ključno za integraciju.

Ako sve bude u redu sa kvotama, institucije će morati uprijeti jače da bi im omogućilo bolje uključivanje u društvo, istakla je.

Društvene aktivnosti povodom Tjedna izbjeglica

Koordinacija poziva građane i građanke da posjete niz događanja i upoznaju se s pričama izbjeglicama, uključe u društvene aktivnosti podrške izbjeglicama te raspravljaju sa stručnjacima o pitanjima integracije i drugim aspektima izbjeglištva.

N1

“Kako bismo pokazali da smo društvo dobrodošlice, otvoreno za različitosti od ponedjeljka, 13. lipnja do nedjelje, 26. lipnja družit ćemo se uz glazbu, bliskoistočne okuse, koncerte, izložbe, nogometne utakmice, sportske radionice, predstave, razgledavanje grada, umjetničke projekte, projekcije filmova! Zato – posjetite nas i pozovite prijatelje!”, poručuje Koordinacija.

Koordinacija za integraciju okuplja sljedeće organizacije: Modus – Centar za djecu, mlade i obitelj – Društvo za psihološku pomoć, Hrvatski pravni centar, Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije, CEDIM, Drustvo Afrikanaca u Hrvatskoj – DAH, JRS SouthEast Europe, Hrvatski Crveni križ, UNHCR Hrvatska, Fade In; u suradnji s Inicijativom Dobrodošli! – Dear refugees: Welcome to Croatia, Kino EUROPA, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Are You Syrious?, Institut za etnologiju i folkloristiku, Pravna klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu i Okus doma / Taste of Home.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.