Kronologija današnjeg dana: HDZ ide do kraja

Vijesti 15. lip 201608:40 > 18:59
Pixsell / N1

Tomislav Karamarko podnio je ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, te pozvao Božu Petrova (MOST) i premijera Tihomira Oreškovića da učine isto. Petrov je kasnije u pressici rekao da je spreman na to, ali da premijer mora ostati Orešković.

U ovom tekstu smo kronološki popratili tijek događaja:

19:00 Predsjednik Kluba HDZ-a, Ivan Šuker, kazao je da će Domoljubna koalicija jednoglasno podržati opoziv premijera Oreškovića.

18:58 Pogledajte prilog koji je pripremila Nikolina Zavišić.

18:54 Prema informacijama naše novinarke s terena, na sastanku Kluba HDZ-a iza zatvorenih vrata čuju se povišeni tonovi, a kasni i sastanak Domoljubne koalicije. Više pročitajte OVDJE.

18:00 Završavamo sa specijalnim programom za srijedu. U 18 sati svakog dana počinje Dnevnik N1 televizije koji možete uživo gledati na ovoj poveznici.

17:50 Novinarima se u srijedu obratio saborski zastupnik stranke Bandić Milan 365 Miodrag Demo, koji je rekao da će šest članova Kluba zastupnika Milana Bandića glasati za opoziv premijera Tihomira Oreškovića. Izjave se nalaze na OVOJ poveznici.

17:35 Naša reporterka Nataša Božić iz Sabora javlja kako je maloprije počeo sastanak Kluba zastupnika HDZ-a, ali i nekih drugih članova Domoljubne koalicije.

17:30 Naša reporterka Anka Bilić Keserović komentira kako se predsjednica ipak malo previše držala po strani tijekom ove krize. “Jest obavila razgovore s glavnim akterima krize, no mogla je biti uključenija s obzirom na situaciju.”

17:28 Karamarko odmah odgovorio Petrovu da neće odustati od opoziva premijera Oreškovića.

17:20 Naša reporterka Anka Bilić Keserović kazala je kako je, nakon Karamarkove pressice, sasvim izvjesno da premijer Orešković sutra ‘pada’ u Saboru i da HDZ ide do kraja.

17:15 Održane su press konferencije Tomislava Karamarka, koji je podnio ostavku u Vladi, te Bože Petrova. Karamarka smo popratili OVDJE, a Petrova OVDJE.

15:47 Konferencija za medije Tomislava Karamarka ipak će se održati u prostorijama HDZ-a, a ne u Banskim dvorima.

15:40 Iako su najavili da će biti protiv opoziva Karamarka, Ivica Mišić, odbjegli Mostovac poručio je da, ukoliko je odluka Povjerenstva nedvosmislena, “onda neka dâ ostavku, stojim i sad iza toga da sva trojica trebaju dati ostavku”.


15:30
Ministar gospodarstva Tomislav Panenić ušao je u zgradu Vlade RH, ali izjavu nije htio dati. Isto je učinio i ministar branitelja Tomo Medved nekoliko trenutaka kasnije.

15:25 Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) također je zatražio raspuštanje Sabora, nakon što su to učinili Laburisti i SDP. Ako se i složi neka nova vlada, smatra on, bit će opterećena s puno interesa koje treba zadovoljiti, pa ćemo morati opet na izbore unutar par mjeseci. Povjerenstvo je, po njemu, potvrdilo očito, međutim, nije trebalo čekati odluku da bi Karamarko podnio ostavku; Ono što se dogodilo u njihovom slučaju je pitanje moralne i političke odgovornosti, istakao je.


15:22
Premijer Tihomir Orešković također će se obratiti medijima i to u 17.30 sati.

15:10 Čelnik Mosta Božo Petrov trebao bi se obratiti javnosti u 17 sati.

15:05 “Ako je Karamarko kriv po nekim standardima zašto nema istog standarda za druge političare. Iz oporbe na primjer, po pitanju Ljubljanske banke, po pitanju DUUDI-ja… To meni znači da ne funkcionira DORH. Dok nema standarda neće biti države. Zašto nemamo iste standarde za sve? Možda je Karamarko žrtveni jarac”, rekao je Željko Glasnović, saborski zastupnik HDZ-a iz dijaspore.

14:55 Press konferencija Tomislava Karamarka održat će se u 16:30 sati!

14:50 ”Ja sam iznenađen tom odlukom Povjerenstva. Nisam je očekivao, ali sam bio svjestan da postoji politčka odgovornosti i da Karamarko u tom dijelu treba snositi sankcije”, kazao je saborski zastupnik Šandor Juhas.

”Nećemo učestvovati u preslagivanjima. Odredili smo se da Oreškovića nećemo podržati. Niti dogovaramo niti preslagujemo. Ne može se donijeti nikakvo dugoročnije rješenje. Težimo stabilnoj Vladi i da se taj cirkus već jednom razriješi”, reko je Juhas.

14:15 Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo odluku je da je Karamarko bio u sukobu interesa

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

14:14 Goran Beus Richembergh, zastupnik HNS-a, komentirao je da je odluka očekivana. “To je sada formalni uteg, ne samo Vladi nego i Karamarkovoj stranci. On je samo okidač u agoniji u kojoj se dolazi Vlada”, kazao je Richembergh, dodavši da Karamarkov odlazak iz Vlade zapravo neće promijeniti ništa jer će ona i dalje ostati nefunkcionalna.

14:11 Jaroslav Pecnik, zastupnik Laburista, kazao je da se nakon odluke o sukobu interesa Sabor najvjerojatnije neće samoraspustiti. Ne vjeruje da će odluka Povjerenstva privući veći broj ruku za glasovanje o samoraspuštanju Sabora. “Iskreno rečeno, ja bih volio da privuče, ali vjerujem da do toga neće doći. Zastupnici HDZ-a su masovno otišli i to je jedna poruka, oni će se baviti preslagivanjem, ali ne očekujem da ćemo skupiti dovoljan broj ruku za samoraspuštanje Sabora, a to bi bilo najpoštenije, ako u politici nešto može biti pošteno”, kazao je Pecnik.

13:55  U vrijeme kada Povjerenstvo za odlučivanje donosi odluku o prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku medijima se obratio predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

”Nadam se da Most neće dopustiti vlastito čerupanje, nastavak nereda i sramoćenje Hrvatske”, kazao je Milanović.

Za odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Milanović smatra da nije bitna jer je “ovo postalo ozbiljnija stvar od sukoba interesa”.

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

13:45 Žarko Puhovski za N1 komentira raspravu Povjerenstva.

”Meni se čini da je do te jučerašnje odluke došlo jer je Karamarko imao načina da zna kakav će biti stav Povjerenstva”, kazao je Puhovski.

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

13:25 ”Saborom kruži priča prema kojoj će HDZ i Most ostati zajedno”, napisao je HNS-ov Goran Bues Richembergh na svom Facebook profilu.

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

13:15 ‘Pogriješio sam što sam podržao ovu Vladu, drugi put neću’, kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

13:00 Premijer Orešković se vratio u zgradu Vlade.

12:42 Prijave za sudjelovanje u raspravama o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću i prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku su spremne.

12:40 Zastupnici Mosta Božo Petrov i Ivan Kovačić u Vladi prate sjednicu Povjerenstva.

12:30 Premijer Tihomir Orešković napustio zgradu Vlade.

12:28 Pročitano je očitovanje Tomislava Karamarka u kojemu on tvrdi da nije pritiskao Most.

12:20 Čitanje obrazloženja odluke Povjerenstva: Karamarko je na sastanku Domoljubne koalicije i Mosta 5. svibnja 2016., koji je anonimno prijavljen Povjerenstvu, nagovarao članove Vlade da se odustane od arbitraže s MOL-om, te je samu opstojnost Vlade uvjetovao odlukom o arbitraži”.

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

12:15 Saborski zastupnici i novinari prate odluku Povjerenstva za sukob interesa.

12:11 U zgradu Vlade ušli Ivan Kovačić i Miroslav Šimić.

12:07 Tijek čitanja obrazloženja pratite OVDJE.

12:05 Počelo čitanje obrazloženja odluke o prvom potpredsjedniku Tomislavu Karamarku.

12:00 Veliki interes za odluku Povjerenstva, novinari jedva ušli u njihove prostorije.

11:20 Povjerenstvo bi predmet trebalo obrazlagati oko sat vremena, javlja naša reporterka Anka Bilić Keserović.

10:43 Miodrag Demo iz Kluba zastupnika Bandić Milan 365 rekao je da u 17 sati odlučuju o opozivu premijera i da bi bilo “najbolje da odu sva trojica”.

10:33 HNS-ova Anka Mrak-Taritaš kazala je novinarima u Saboru kako će HNS glasovati za opoziv premijera Oreškovića.

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

10:20 Sjednica Vlade bit će sazvana za petak, 17. lipnja, potvrđeno je Hini iz Banskih dvora.

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

10:00 Moguću ostavku Tomislava Karamarka na mjesto potpredsjednika Vlade komentirao je Miro Bulj.

”Ta njegova ostavka trebala je bit puno ranije i ova Vlada mogla je nastaviti raditi”, komentirao je za N1 Bulj.

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

9:37 Pet zastupnika iz kluba manjine glasat će ZA opoziv premijera Oreškovića potvrdio je Šandor Juhas.

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

9:30 Božo Petrov ušao u zgradu Vlade. Kazao kako će izjave davati kasnije.

9:15 Radnička fronta danas organizira prosvjed na Markovom trgu s početkom u 18 sati. Prosvjed se održava pod krilaticom “Karamarko, odlazi – dolje vlada!” 

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

8:50 ”Drago mi je da će Karamarko dati ostavku, to smo od njega i tražili. Premijer treba ostati Tihomir Orešković”, rekla je Mostova zastupnica Ružica Vukovac za N1.

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

8:30 Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas u podne će započeti sjednicu na kojoj će odlučiti o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

8:20 Informacije o tome da će Karamarko podnijeti ostavke pojavile su se jučer popodne, ali još uvijek službene potvrde o tome iz HDZ-a nema.

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

8:15 Sastanak Domoljubne koalicije odvijao se u utorak u prostorijama HDZ-a. Nakon sastanka novinarima se obratio glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević.

”Vrata su MOST-u otvorena ali se ovaj put mora znati redoslijed događaja. Postoji Domoljubna koalicija zajedno s Bandićevima, sad imamo 68 zastupnika”, rekao je.

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.