'Karamarko je blefer, obrazovno i politički potkapacitiran'

Vijesti 16. lip 201609:30 > 09:32
N1

Gost Novog dana bio je kolumnist 24 sata Boris Rašeta koji je govorio o Tomislavu Karamarku te o današnjem glasanju o povjerenju premijeru Oreškoviću u Saboru.

”Karamarko je jedini političar koji nikad nije nastupio u medijima pod nedirigiranim uvjetima. Svoju  povijest je mistificirao. Tako da o njemu znamo malo. Kad se razgrne magla o njegovoj pripovijesti o samom sebi dobivamo puno lošiji portret. Na fakultetu je bio neuspješan. Nije završio Pravo pa se prebacio na dvopredmetni studij pa ni to nije uspio završiti, pa je dobio diplomu jednopredmetnog studija Povijesti. Zaposlio se u Arhivu gdje su mogli ući samo ljudi mezmci režima i poretka. Da se njegova prošlost malo više propitkivala moglo bi se s puno manje poteškoća zaključiti da nema predispozicije za premijera, za što se natjecao u kampanji. On je čovjek koji se neće oznojiti ni vruć vode napiti i koji se neće ubiti od posla. Sad se pokazalo da je obrazovno i kulturno-politički potkapacitiran i neosposobljen za prvog i drugog čovjeka Vlade. On ne bi mogao ovaj orkestar uštimavati sa 77 ili 78 ruku jer za to mora od 7 ujutro do 7 navečer biti u pogonu, a on je čovjek koji je  veći do radnog vremena provodio u Trnjanki, Sheratonu uz janjetinu ili kavu. On je čovjek koji bi nas doveo u političku slijepu ulicu prije ili kasnije”, kazao je Rašeta pa je objasnio tajnu njegovog političkog uspjeha.

”Visoka hrvatska politika stotinama godina nije imala takav kadrovski promašaj. Nismo imali čovjeka koji tako izrazito ne udovoljava radnom mjestu. Uvijek je dosad bio čovjek broj dva. On je bio dobar izvršitelj naloga. On je uvijek bio ovih uvjerenja koje sad pokazuje, ali ih je znao potisnuti. Radio je prvo za Tuđmana onda se vukao uz Mesića i Manolića. Kad je Mesić krenuo u kampanju za predsjednika onda je postavio Karamarka za šefa kampanje. I on je manje više s Mesićem funkcionirao uspješno dok se nisu razišli. Onda je više manje uspješno vodio svoju firmu pa se pokazalo da je zapravo stalno bio u sukobu interesa. Vješto je kapitalizirao te svoje povoljne konstelacije u kojima se nalazio”, rekao je Rašeta koji ističe i neke njegove, za političara, dobre osobine.

”U nizu loših osobina tu je jedna blistava osobina, a to je sposobnost za blef. Vanserijski je hladnokrvan i ostavlja dojam čovjeka koji zna svoj idući potez iako vjerojatno ne zna ni što će napraviti u sljedećih 15 minuta”, rekao je Rašeta za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.