Pada Vlada, a ministar Kovač na sastanku u Banja Luci

Vijesti 16. lip 201612:08 > 12:10
N1

Ministarski sastanak Srednjoeuropske inicijative (SEI) održava se u četvrtak u Banjoj Luci, uz nazočnost većeg broja šefova diplomacija iz 18 zemalja članica, među kojima je i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Na sastanku kojem predsjedava BiH, a otvorili su ga njezin ministar vanjskih poslova Igor Crnadak i glavni tajnik SEI-ja Giovanni Caracciolo di Vietri, razgovara se o migracijskoj krizi, poštivanju ljudskih prava u borbi protiv terorizma te o akcijskom planu SEI-ja za razdoblje od 2017-2020. koji bi trebao biti usvojen do kraja godine.

Na marginama konferencije ministar Kovač trebao bi se sastati s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom, a potom će posjetiti Katolički školski centar te Biskupski ordinarijat, sastati se s mons. Franjom Komaricom te s predstavnicima Hrvata.

Srednjoeuropska inicijativa (SEI) je regionalna organizacija osnovana prije 27 godina a Hrvatska je njezina članica od 1992.

Glavni cilj organizacije je potpora njezinim zemljama članicama na putu u EU i pomoć u usklađivanju s europskim standardima.

Na sastanku u Banjoj Luci sudjeluje i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn koji je u srijedu u Sarajevu rekao kako se nada da će BiH, koja je trenutno predsjedavajuća zemlja SEI-ja, dobiti kandidatski status za EU do kraja sljedeće godine

Članice SEI-ja su Albanija, Austrija, Bjelorusija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija te Ukrajina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.