Orešković nakon opoziva: Ostajem u Hrvatskoj

Vijesti 16. lip 201618:55 > 18:56
Patrik Macek/PIXSELL

Sada već bivši premijer Tihomir Orešković rekao je u četvrtak, nakon što je u Saboru izglasano nepovjerenje prema njemu, da ga je stranka koja ga je postavila danas s oporbom maknula.

“Mislim da je to prvi put u povijesti Hrvatske da se takva situacija dogodi”, rekao je Orešković za RTL Danas.

“Ne volim riječ ‘eksperiment’, mislim da su to bile najbolje namjere. Imao sam dobro iskustvo i došao pomoći domovini, namjere su bile najbolje. Nažalost, u eksperimentu je bitno koji su tu elementi, a ovdje nisu bili svi najbolji.”

“Najlakše je reći da “mi to nije trebalo”. Kad sam ušao u to došao sam da pomognem svojoj domovini, imao sam iskustvo i prvi dan sam u Saboru rekao da sam spreman za taj izazov. Nadam se da će to biti primjer drugima da se ne boje, mislim da Hrvatska ima ogroman potencijal i nadam se će se i drugi ljudi angažirati i napraviti nešto.”

“Bilo je dosta spinova. Jasno je da smo se Karamarko i ja godinu dana prije upoznali, i tada su mi nudili poziciju ministra financija. Tada nisam bio zainteresiran, no počeli smo već tada pričati o političkim angažmanima.”

Rekao je da je diskusija trajala par dana, a ne par sati kako su svi to predstavili.

“Moja odluka o SOA-i je možda promijenila odnose”

Dogovor je bio između HDZ-a i MOST-a, kaže Orešković o sastavljanju pale Vlade. “Moj fokus je možda bio gospodarstvo, ipak sam imao globalno iskustvo, no to je ono što sam mogao nuditi. Na kraju je to bio timski rad, i tako smo krenuli.”

“Rekao bih da, kad gledamo odnose općenito, možda je moja odluka oko SOA-e promijenila odnose. Malo smo razgovarali već zadnja dva mjeseca, pozivao sam na ručkove i večere, no bilo je tenzija.”

“Komunikacija s Karamarkom bila slaba”

Rekao je da je komunikacija s šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom bila vrlo slaba. “Petrov se aktivno angažirao, imao je ideje, i oko njih smo raspravljali, recimo oko javne uprave i informatičkih sustava”, kaže Orešković o razlici u odnosima s HDZ-om i MOST-om.

Sve navode o tajnim službama nazvao je spinovima.

“Zna se od kuda sam došao i koji su mi bili prioriteti. Izabrao sam osobu koju sam smatrao najkvalitetnijom za SOA-u. To je bila moja odluka, pa čak ne samo moja, nego predsjednice i mene.”

“Na dan kada sam otkazao sjednicu Vlade, imao sam sastanak sa SOA-om. Ne bih sada pričao tome zašto. Da nisam ništa komentirao o tome gdje sam bio, opet bi svi pitali , i ispao bih netransparentan”, kazao je.

Orešković kaže da je imao svoje stavove o Ini, a kad se Karamarko povukao iz odluka i pregovora, “odmah se uključio da preuzme pregovaranje”.

Kaže da nije bilo pritiska od strane Karamarka. “Dobro sam se upoznao sa situacijom u Ini.”

“Što znači da nisam Hrvat u glavi? Hrvat sam u srcu”

Na pitanje da mu zamjeraju da ne razumije politički kontekst, rekao je “da je Hrvat u srcu”, i da je zato došao. “A ne znam što im znači da nisam Hrvat u glavi. Ja sam srcem preuzeo ovaj izazov, a ovo “Hrvat u glavi” mi netko očito treba protumačiti”.

Rekao je i da ima dobre kontakte, spomenuvši i HDZ, ali da “nije bilo diskusija o tome da ide s njima.”

“Hvala Bogu mogu reći da upravo puno podrške ovih dana stiže od Hrvata. Kad čitam naše novine i spinove, pitam se od kuda te ideje? Nisu to nikakve kanadske ili američke ideje, nego sam radi svoje volje pokušao pokrenuti neke stvari.”

“S predsjednicom pričam na hrvatskom”

O odnosu s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović kaže da je partnerski. “Imamo neke zajedničke ideje oko investicija, ona dobro prati situaciju i mislim da je i danas pozvala stranke da se sutra našu s njom.”

Na pitanje kako s njom razgovara kad su sami, na hrvatskom ili engleskom, kaže da pričaju na hrvatskom, ali nekad ubace pokoju riječ na engleskom.

“Ostajem u Hrvatskoj, vrijeme će pokazati svoje”

“Ovo će sada biti tehnička Vlada, neće biti sjednice sutra, moramo vidjeti kako to sad funkcionira”, rekao je o planovima za budućnost. “Ja ostajem u Hrvatskoj, tu smo, tu pripadamo, ali su mi prioriteti da sad budem malo s familijom, nije im lako. Vrijeme će pokazati svoje.”

“HDZ kao stranka ima svoje principe i ministre, naši odnosi su dobri.”

O Zdravku Mariću, koji je novi kandidat za mandatara, Orešković kaže sve najbolje, no ipak izbjegavajući reći svoj stav o tome “hoće li Marić biti dobar kao premijer”.

“I kao ministra smo ga izabrali kao vrlo kvalitetnog. Želim mu sve najbolje u životu”, zaključio je Orešković u emisiji RTL Danas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.