Studija: Koje su posljedice svjedočenja pred Sudom u Haagu?

Vijesti 19. lip 201614:15 > 14:22
Wikipedia/Julian Nitzsche

Služba za žrtve i svjedoke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 30. lipnja predstavlja izvještaj “Odjeci svjedočenja: Pilot-studija o dugoročnim posljedicama svjedočenja pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu” u zagrebačkom hotelu Westin.

Služba za žrtve i svjedoke (SŽS) i Castleberry Peace Institute, Sveučilišta North Texas (UNT) su 2012. godine pokrenuli pilot studiju o dugoročnom uticaju svjedočenja na svjedoke koji su su se pojavili pred Tribunalom. Ključna područja istraživanja uključile su razloge za svjedočenje, utjecaj svjedočenja na socio-ekonomske prilike, osjećaj osobne sigurnosti, fizičko i psihičko zdravlje i opažanja o pravdi i o Tribunalu.

U sklopu studije su, između 2013. i 2015. godine, obavljeni neposredni razgovori s 300 svjedoka u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu i u Srbiji. Do danas, nijedna studija ovakvog obima nije koristila sistematski i znanstveni postupak uzorkovanja s tako velikom populacijom svjedoka koje su pozvale sve strane u postupku (tužiteljstvo, obrana i sudska vijeća).

Sudjelovanje SŽS je omogućilo uključivanje i onih svjedoka koji inače ne bi bili obuhvaćeni, kao što su zaštićeni svjedoci. UNT, kao vanjski partner u projektu, je osigurao pouzdanost i validnost istraživačkog procesa, uključujući i nezavisne analize podataka.

Ova pilot studija je provedena zahvaljujući podršci Ministarstva za vanjske poslove Norveške.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.