Vučić i predsjednica u Vojvodini potpisali Deklaraciju

Vijesti 20. lip 201608:15 > 16:53
Predsjednica.hr

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Srbije Aleksandar Vučić sastali su se u ponedjeljak prijepodne u Dalju, zajednički su posjetiti mjesto Tavankut i Suboticu u Vojvodini, gdje su potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Hrvatska predsjednica i srbijanski premijer sastali su se u Dalju s predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, a u Tavankutu s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji.

18:40 Vučić je kazao da razgovori “nisu bili slatki”. “Nismo pričali o tome kako ćemo izgledati pred svojim glasačima, već smo se bavili suštinskim stvarima. Ti odnosi su kralježnica za dobre odnose u cijeloj regiji, ali i značajne za odnos prema EU. Uradili smo potpuno sami, bez bilo čijeg naloga i pritiska”, kaže Vučić i dodaje da to govori da su i Srbi i Hrvati napredovali. Više pročitajte na POVEZNICI.

17:23 Potpisana je Deklaracija o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

17:00 Protokol kasni, posjeti su se iznenađujuće oduljili.

14:50 Prisustvovali su i koncertu tamburaškog orkestra.

N1

14:40 Predsjednica Republike Hrvatske i mandatar vlade Republike Srbije obišli su galeriju prve kolonije naive u tehnici slame u Domu kulture Matija Gubec u Donjem Tavankutu, gdje su se također sreli s građanima.

11:55 Nakon susreta s građanima predsjednica i mandatar zajednički su otkrili bistu Milutinu Milankoviću. Kolinda Grabar Kitarović i Vučić upisali su se i u knjigu utisaka. “Posebna mi je čast i zadovoljstvo da budem ovdje s Aleksandrom Vučićem, kako bismo podvukli važnost i bogatstvo naših manjina”, napisala je hrvatska predsjednica koja je navela da je Milanković bio veliki i cijenjeni znanstvenik srpskog porijekla i hrvatske domovine.Vučić je napisao da je Milanković bio mostograditelj, da je pravio mostove u realnosti, ali i u duhovnom smislu i dodao da se nada “da ćemo pod okriljem njegovog doma, uz prisustvo hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović izgraditi bolje donose između Srbije i Hrvatske, srpskog i hrvatskog naroda”.

N1

11:40 Završeni su razgovori u Dalju. Razgovor u rodnoj kući Milutina Milankovića trajao je dulje od jednog sata. U Milankovićevoj kući pričekao ih je predstavnik Srba u Hrvatskoj, zastupnik u Saboru Milorad Pupovac, a susretu je prisustvovao i tehnički ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

11:18 Započeli razgovori između Vučića i predsjednice. Predsjednica Republike Hrvatske i predsjednik Vlade Republike Srbije razgledat će zatim stalni postav izložbe o životu i djelu Milutina Milankovića.

N1

10:35 Predsjednica Republike položila je vijenac i zapaliti svijeću kod Spomenika palim hrvatskim braniteljima ispred zgrade Policijske postaje Dalj. Susret Kolinde Grabar-Kitarović i izvjesnog predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića očekuje se oko 11 sati na mostu između Erduta i Bogojeva, odnosno na graničnom prijelazu Erdut.

N1

10:15 N1 donosi tekst Deklaracije o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

9:50 Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović u razgovoru s našom reporterkom Ankom Bilić Keserović u Dalju je kazao: “Bilo je puno ovakvih susreta, no često su bili deklaratorni. Ovaj susret bi trebao unaprijediti odnose i nadamo se da će iz njega izaći neki problemi i poteškoće koje ima hrvatska manjina u Srbiji. Imamo nažalost dobre zakone, ali se njihova realizacija ne poštuje. Hrvati u Vojvodini bi trebali dobiti ista prava kao i mi Srbi u Hrvatskoj. Zakoni su dobri, ali do njihove realizacije teško dolazi”. Više pročitajte OVDJE.

N1

9:20 Bivši savjetnik predsjednika Stjepana Mesića Tomislav Jakić u razgovoru za N1 naveo je da predsjednica u ovaj susret ulazi bez potrebnih ovlasti te s “utegom oko noge” u vidu njenih ranijih izjava o regiji te ograđivanju čak i od samog tog izraza. Razgovor s Jakićem pročitajte OVDJE.

9:05 Za N1 televiziju predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je ovaj susret kao “značajan događaj zbog činjenice da već dugo nije bilo susreta ove vrste posebno zbog toga što je proteklih godina i mjeseci stanje odnosa dviju država bilo vrlo napeto i na rubu tenzija, posebno nakon činjenice da je Hrvatska pokušala blokirati otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU”. Cijelu Pupovčevu izjavu možete pročitati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.