Kinezi žele ulagati u Hrvatsku, a Milanović odbija sastanak

Vijesti 28. stu 201422:12 > 22:23
N1

Zoran Milanović otkazao je najavljeni odlazak u Beograd, gdje će se 16. prosinca održati sastanak šefova vlada srednje i jugostočne Europe s kineskim premijerom. Umjesto njega će otputovati ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić. Razlog neodlaska je stav srbijanske Vlade o Šešelju.

Stručnjaci kažu da su u Hrvatskoj nedostaje investicija i da nije ni čudo što nam gospodarstvo tone. Je li se moglo što učiniti u iskoraku našeg gospodarstva prema Kini?

Milanoviću odluku da ne ode na susret s kineskim premijerom u Dnevniku Sandre Križanec komentirao je menadžer za komunikacije Kinesko jugoistočno europske poslovne asocijacije, Siniša Malus.

“Ovo nikako nije dobra odluka. Milanović je to učinio kao odgovor Srbiji zbog Šešelja, međutim, ovdje nije tema Srbija nego Kina, a Srbija je samo dobila domaćinstvo. To je u ovoj godini najvažniji ekonomski događaj u ovoj regiji. Šaljemo lošu poruku Kini koja vrlo pazi na takve diplomatske poteze”, rekao je Malus.

Malus se osvrnuo i na projekte za koje su u ovoj regiji Kinezi zainteresirani.

“Kinezi su zaineresirani za infrastrukturne projekte poput cestogradnje i željeznice Beograd-Budimpešta. U Hrvatskoj iz zanima nizinska pruga Budimpešta-Rijeka jer bi Rijeka mogla biti ulazna pruga za kinesku robu. Po pitanju toga se trenutno ne događa ništa. Nedavno je dobra vijesti bila kinesko ulaganje u luku Ploče, no na infrastrukturnim projektima bi se moglo učiniti više.

Malus dodaje da očito da se Hrvatska pretjerano boji reakcija iz Europske unije na suradnju s Kinezima, ali su nas zato u toj suradnji preskočili susjedi poput Slovenaca i Mađara koji s Kinom imaju razvijene odlične poslovne odnose.

Cijeli razgovor pogledajte u snimci.