Le Monde o 'mafijaškom' HNS-u i umreženosti obitelji Mamić

Vijesti 22. lip 201607:49 > 07:54
REUTERS, PIXSELL

Poznati francuski časopis Le Monde posljednjih se mjeseci više bavi aktualnim događajima u Hrvatskoj. Tako je i u utorak objavljen tekst za tiskano izdanje za srijedu, a koji je vezan uz nedavne nerede u Saint-Etienneu, kaznu UEFA-e i, zapravo, širi kontekst problema s nogometom u Hrvatskoj.

Tekst Le Monda pod naslovom ‘Hrvatski navijači prokazuju „mafijaški sustav svog saveza“’ za N1info prevela je Gordana Cuissot Labus:

“Pred samu konačnicu grupe D između Španjolske i Hrvatske u utorak 21. lipnja, UEFA je u ponedjeljak osudila Hrvatski nogometni savez na kaznu od 100.000 eura. U petak 17. lipnja u Saint-Etienneu, utakmica između Češke i Hrvatske prekinuta je zbog nemira koje su izazvali hrvatski navijači, posebice zbog dimnih naprava bačenih na travnjak.

Za Loica Tregouresa, doktoranda na sveuilištu Lille-II, znanstvenog istraživača specijaliziranog za Balkan i navijačke skupine tog područja, ovo je način koji su neki hrvatski navijači našli kako bi prokazali korupciju svog saveza.

Kako objasniti ispade hrvatskih navijača tijekom utakmice protiv Češke dok se njihov tim probijao u osminu finala?

Hrvatski građanin, ne samo navijač, poznaje funkcioniranje mafijaškog sustava nacionalnog nogometnog saveza. Oduševljenje reprezentacijom je opalo od devedesetih godina (treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 1998. godine). Pojavio se izazov – kako obznaniti situaciju izvan hrvatskih granica, pod cijenu čak i da se cijela ekipa stavi u poteškoće. Hrvatski savez je onaj kojeg je UEFA najviše kažnjavala. To je cilj navijača koji su inicijatori ovih provokacija.

Zbog čega taj sustav nazivate “mafijaškim”?

Jedan čovjek, Zdravko Mamić, kontrolira kako savez (HNS) tako i klub glavnog grada, Dinamo iz Zagreba. On je zamjenik predsjednika saveza, a na njegovo je čelo stavio bivšeg velikog igrača Davora Šukera. Ovaj posljednji ni o čemu ne odlučuje, on je marioneta. U Dinamu je Zdravko Mamić bio izvršni direktor. On je danas, takozvani specijalni savjetnik. Njegov brat, Zoran, trener je Dinama. Njegov sin, Mario, vodi poduzeće za menadžement igrača. Kao voditelj kluba, Mamić određuje plaću koju daje igračima, a kad ih proda, on odlučuje o postotku koji će im uzeti jer su igrači pod ugovorom s njegovim sinom. Njegov utjecaj seže do selekcije i optužuje ga se da se njome služi kako bi podizao vrijednost nekih svojih igrača. U srpnju 2015. bio je uhićen zbog pranja novca i utaje. Taj bi postupak trebao početi u rujnu.

Zar nisu te šokantne akcije kontra-produktivne?

Pitanje je kako dobiti najveću pozornost. Znate, već su vođene različite akcije. Zakon o sportu je donijela 2015. bivša vlada (SDP – Socijaldemokratska partija op.a.) da bi stvari napredovale. Zakon je bio rezultat lobiranja građanskih pokreta, poput “Zajedno za Dinamo” ili “Naš Hajduk” koji su išli bitno dalje od jezgre ultrasa, u sebi objedinjujui pravnike, komunikologe…

Međutim, Savez se izuzeo od primjene tog zakona. Vlada koju je vodila stranka HDZ (Hrvatska demokratska zajednica, nacionalistička stranka) u petak je na sam dan utakmice pala, a ta stranka ništa nije učinila da bi zakon primjenjivala. Postoje snažne veze između Zdravka Mamića i te stranke, kojoj također pripada i sadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednica je počinitelje okarakterizirala kao “neprijatelje Hrvatske”, izbornik Ante Čačić kao “teroriste sporta”…

Ovi su nazivi smiješni i opasni. Hrvatska selekcija ima predivne igrače i to je vrlo lijepi izlog za Hrvatsku. No problem je u tome što ona predstavlja stablo kojim se želi prikriti sustav hrvatskog nogometa. Mamić je uostalom bio nazočan u ložama na stadionu Geoffroy-Guichard tijekom incidenata.

Kod tih fanova koji bacaju dimne naprave, prisutna je shizofrenična logika žrtve. Oni vole svoj tim i svjesni su da mu nanose štetu. Ali oni to čine kako bi privukli pozornost. Možemo i relativizirati: bacati pirotehničke naprave i prekinuti utakmicu tijekom četiri minute nije nasilje. Epizoda s petardom, koja je eksplodirala blizu čuvara na igralištu, bila je nesreća. A osim toga, da je Hrvatska dobila utakmicu, ton komentiranja bio bi različit. U svakom slučaju, nazvati ih “huliganima” znači da se cijelu situaciju uopće ne razumije.

Moramo li se pribojavati drugih izgreda hrvatskih navijača tijekom natjecanja?

Ne vjerujem. Kao prvo, Saint-Etienne je bio idealno mjesto. Postoje dobri odnosi izmedju pojedinih hrvatskih navijača i ASSE-a (nogometni klub iz Saint-Etiennea). Oni dobro poznaju stadion. Zatim, oni koji su to učinili – ili su bili uhićeni ili su se vratili. Zapravo, “podvig” je uspio i tu je kraj. Uostalom, svatko treba preuzeti svoju odgovornost. UEFA kažnjava šakom i kapom, a nju nitko ne kažnjava. Glavna instanca europskog nogometa upoznata je sa situacijom. Dva dana prije susreta o događajima u Saint-Etienneu su već kolale glasine. Incidenti su na stadionima sve brojniji, to je njena odgovornost kao i francuskih vlasti koje nas već mjesecima uvjeravaju da je sve bilo spremno i da će sve proteći u savršenom redu.”

Prijevod: Gordana Cuissot Labus

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.