Zašto se S. Orešković u Kanadi nije bunila protiv abortusa?

Vijesti 28. lip 201608:19 > 08:27
Marko Lukunic, Davor Puklavec/PIXSELL

"Može liječnik biti i Eskim, katolički ili budistički orijentiran. To je njegova privatna stvar, ali ne može biti iznad prava pacijenta. Prizivu savjesti nema mjesta u medicini", kaže ugledni ginekolog Dubravko Lepušić.

U intervjuu za Novostinavodi da neokonzervativne struje provode udar na to civilizacijsko postignuće, pravo žena na raspolaganje vlastitim tijelom iz 1978., što je povratak je u srednji vijek. HDZ-ovac Ante Ćorušić iz HDZ-a među prvima otvorio tu temu, rekavši da će pravo na pobačaj ostati, ali da će se sigurno promijeniti zakon iz 1978. kojim se to pravo regulira, jer “suvremena Hrvatska ne smije i ne može biti rob zakona donesenog za vrijeme totalitarnog režima”.

“Razumijem da netko iz raznih razloga može imati nešto protiv bivšeg političkog sistema, ali sve one koji pljuju po bivšoj državi pitam: gdje ste završili fakultet i gdje ste ostvarili pravo na stan? U bivšoj državi. Ako vam to nije valjalo, ako je to bio totalitarni režim zar ne bi bilo najbolje da sve to vratite? Opet se upišite na fakultet, vratite nazad stan i beneficije koje ste dobili, jer nema osobe koja takvo što nije ostvarila u Jugoslaviji. Ne zagovaram Jugoslaviju, ali želim ukazati na realnost: govoriti o totalitarnom režimu je lijepo iz današnje perspektive, ali zašto o tome nisu govorili u onom, bivšem sistemu”, poručuje on.

“Na društvenu površinu izvučeni su pojedinci koji su krajnje nekompetentni za posao koji su obavljali. Desne konzervativne snage i pojedinci poput Ladislava Ilčića, koji je s 1.400 osvojenih glasova birača žario i palio po Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, pokušavaju vlastiti pogled na svijet prenijeti širokim narodnim masama. Iz tih razloga doista mi je drago da je vlada pala. Neću reći da se u vrijeme Tuđmanove Hrvatske nitko nije usudio dirati u pravo žena na prekid trudnoće i raspolaganja vlastitim tijelom, ali se tada makar smatralo da je to civilizacijsko pravo koje ne treba ukidati”, navodi on.

Na tzv. Hodu za život, uz Ilčića je, ali i ratnog zločinca Daria Kordića, kao gorljiva pobornica za ukidanje prava na pobačaj nastupila i Sanja Orešković, supruga tehničkog premijera, što Lepušić komentira na sljedeći način:

“Interesantno je da supružnici Orešković dolaze iz Kanade gdje je na snazi jedan od najliberalnijih zakona kojim se regulira pravo žene na prekid trudnoće. Zbog čega kao kanadski državljani nisu nastupali protiv tog zakona? Kanada je po demokratskim standardima daleko odmakla pa bi nam valjda takva država trebala biti ideal, a ne nekakve neokonzervativne strukture. Iako u demokraciji svatko ima pravo na svoje mišljenje, ono ipak treba podrazumijevati nekakvo predznanje. Medicina je nauka, znanost, a ne religijski svjetonazor kakvim je prikazuju spomenuti.”

Ususret ginekološkom kongresu kojem su pokrovitelj kardinal Josip Bozanić te sisački biskup Vlado Košić, upitan je da komentira i Košićeve riječi: “Svjedoci smo da se dječji fetusi pobacuju što kasnije kako bi se prodavali u medicinske, kozmetičke, pa čak i prehrambene svrhe. Na djelu je kanibalizam”.

“Svaka čast kardinalu Bozaniću, ali smatram da njemu i biskupu Košiću nije mjesto u organizaciji ovakvih stručnih skupova kao što ni meni nije mjesto među pokroviteljima liturgijskog kongresa. Iako sam dobio poziv, na kongresu neću prisustvovati. Nadalje, Košićeve izjave su kriminalne. Na kraju balade ne možemo očekivati da sudionici skupa pod pokroviteljstvom Crkve zagovaraju abortus. Njihovi stavovi su odavno poznati i oni će ih kroz taj kongres samo formalizirati.”, kazao je Lepušić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.