HNS osmislio "Muzej neispunjenih političkih obećanja"

Vijesti 28. lip 201609:42 > 12:05
N1

HNS-ova Anka Mrak Taritaš na ironičan je način komentirala najavljene projekte gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, ali si i dala truda da nabroji sve njegove propuste.

Kandidatkinja HNS-a za gradonačelnicu Zagreba rekla je kako bi trebalo otvoriti Muzej neispunjenih predizbornih obećanja Milana Bandića.

“Postoji realna opasnost da se sve što je Bandić radio u Zagrebu sada prelije na cijelu Hrvatsku pa želimo upozoriti građane. Taj muzej je zgodna stvar, imao bi više tematskih soba – sport, infrastruktura, kultura…”, rekla je Mrak Taritaš te počela nabrajati neispunjena obećanja aktualnog gradonačelnika.

“Zagreb nema tunel ispod Medvednice, a to je bilo obećanje niz godina obećanje. Zagreb nema metro. I za to postoje studije, analize i to je bilo obećanje. Kad idete na Sljeme, morate pješice ili autom jer žičare nema. 2007. je otišla u remont i to je kraj. Za Dom sportova ishođene su sve dozvole, no ništa. U jednom času je zaključeno da se Dinamov stadion neće dalje renovirati pa je napravljen dobar natječaj, odabran je novi stadion na Kajzerici i ostao je na razini neispunjenih želja. Zatim imamo POS. To je ono gdje se Zagreb ponaša kao otok. Svugdje u državi na POS-u zajedno rade država i grad, osim u Zagrebu. Vratimo se na sobu turizma. Kongresni centar je tamo gdje je bio – nigdje. U cijeloj državi su gradovi pomagali građanima da obnove fasade, u Zagrebu ništa. Umjesto da bude pokretač, Zagreb se ponašao kao da nema doticaj s ostatkom Hrvatske”.

‘Nešto je ipak realizirano’

“Paromlin se jadan sam urušio pa sada tamo imamo parking. Imamo i aleju fontana. Eto, nešto je realizirano”, ironično će Mrak Taritaš, koja je još jednom naglasila “realnu bojazan da će se te “dobre” želje pretočiti na cijelu zemlju jer je Bandić izjavio da želi postati gradonačelnik cijele Hrvatske.

Iz stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti najavili su u ponedjeljak da će putem svog stranačkog Odbora za kulturu izraditi strategije, planove i ciljeve za pokretanje kulture u Zagrebu do 2020. novcem iz EU fondova.

Predsjednik Središnje-hrvatskog regionalnog saveza HNS-a Tomislav Stojak tvrdi da je to “ista ekipa koja je ostala dužna nekoliko stotina tisuća kuna najma za gradski prostor. Učlanili su se u Bandićevu stranku i to nije više bitno. Napravili su užasnu kandidaturu za Zagreb za natječaj “Centar europske kulture”. Ispao je u prvoj rundi u Hrvatskoj. To je ta ista ekipa koja govori o kulturi. Mi ćemo u Zagrebu istrpit još nekoliko mjeseci ovog gradonačelnika, ali ne bismo voljeli da ovakve projekte moraju isprobavati i ostali građani Hrvatske”.

‘Bandić zagrebačkim novcem financira predizbornu kampanju’

Stojak spornim smatra i najavu Milana Bandića da će kupovati udžbenike djeci u Hrvatskoj.

“Čuli smo najavu da neće potrošiti puno novca za kampanju. Da, njemu je i dalje na raspolaganju budžet Zagreba za njegove egzibicije. Tim će novcem kupovati udžebnike u nekim drugim izbornim jedinicama gdje će se kandidirati”.

Upitana hoće li se s Bandićem boriti u drugoj izbornoj jedinici, Mrak Taritaš je rekla kako se za to još trebaju dogovoriti u stranci, ali da joj se ta ideja sviđa.

“To ćemo se još malo morati strpiti dok se ne dogovorimo u stranci i ne vidimo tko ide gdje i tko koga lovi. Meni je zgodno ići protiv Bandića u drugoj izbornoj jedinici. Ja sam Bjelovarčanka. U drugoj izbornoj jedinici je grad gdje sam rođena i grad koji sam odabrala za život. Posljednje vrijeme mogli ste čitati o “Smart cityju”. Moram reći da pametan grad ne stanuje u Zagrebu. Stanuje u blizini, ali u Zagrebu ne.”

Hoće li imati potporu SDP-a i na lokalnoj razini nije htjela komentirati, već upozorava da treba ići korak po korak. Najprije su na redu izvanredni parlamentarni izbori u rujnu, a tek onda dogovori za lokalne razine.

Iako pojedini mediji govore da “manjak” Vlade može biti čak i blagotvorno utjecati na naše gospodarstvo jer su u posljednje vrijeme ekonomski pokazatelji dobri, Anka Mrak Taritaš tvrdi da je sve to zasluga bivše Vlade.

“Zamislite stari vlak ‘Ćiro’ koji ide tako da morate baciti puno ugljena. Kad nema ugljena još neko vrijeme ide, ali kad stane teško ga je pokrenuti. Svi rezultati koji se vide su rad prošle Vlade i on će se vidjeti negdje do kraja godine. Bojim se da kada u posljednjem kvartalu dođu rezultati ove, sada tehničke Vlade, neće biti dobro. Pred novom Vladom, koja će doći nakon izbora bit će veliki izazovi”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.