Klisović: Neću sazvati sjednicu, trebaju nam veleposlanici

Vijesti 03. srp 201617:24 > 17:24
N1

Gost Dnevnika u nedjelju je bio zamjenik predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović, koji je rekao da sjednicu Odbora, na kojoj bi se raspravljalo o razrješenjima veleposlanika, a na čemu inzistira predsjednica, neće sazvati.

“Sjednicu može sazvati i Željko Reiner, ali prije toga mora razmisliti hoće li, ako razriješi veleposlanike u važnim zemljama kao SAD-u i Francuskoj, napraviti veću štetu ili veću korist za Hrvatsku”, kazao je Klisović za N1.

Naglasio je važnost procesa koji se trenutačno događaju u inozemstvu, poput američkih predsjedničkih izbora, a zbog čega je i vrlo bitno da Hrvatska ima svoje predstavnike koji će nadzirati te procese.

“Ne smijemo obezglaviti veleposlanstva”, poručio je.

Na pitanje štiti li na ovaj način veleposlanika Joška Paru od smjene u Washingtonu, Klisović kaže da Paru treba povući samo ako se zaista oglušio o pravila obnašanja dužnosti ili zakon.

“Nisam čuo da je nekome naštetio. Nismo dobili dokaz ili informaciju o tome što je učinio, pa smatramo da je posao radio u skladu sa zakonom. On još od 1991. predstavlja Hrvatsku u raznim zemljama, i uvijek je obavljao važne dužnosti.”

Klisović je naglasio da službu treba štititi, i da im sjajne ocjene ne daju oporba ni vlast, već korisnici usluga “koji znaju o čemu pričaju”.

“Vjerujem da će se veći broj veleposlanika povući jer im istječe mandat. Ministarstvo je Vladi poslalo oko 20 novih prijedloga, no Orešković ih nikada nije stavio u dnevni red.” Klisović kaže da će se od 20 do 30 veleposlanika izrotirati s dolaskom nove Vlade nakon nadolazećih prijevremenih izbora.

Pogledajte cijeli intervju:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.