Imamo dobar radni odnos sa Srbijom, nemojmo trovati javnost

Vijesti 05. srp 201618:46 > 18:57
N1

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, gostovao je u Dnevniku u 18 i komentirao pregovore Srbije i Europske unije.

“Mi smo danas usuglasili taj tekst. Ima dosta kriterija koji nas zanimaju, da Srbija mora u potpunosti surađivati sa haškim sudom, da mora primjenjivati pravni okvir u zaštiti manjina, mora osigurati prava žrtava i njihov pristup pravosuđu”, kazao je Kovač.

Kriterije je podrobnije objasnio. “Kad je riječ o progonu ratnih zočina, Srbija će morati izbjegavati sukobe nadležnosti, drugim riječima, zakon o ratnim zločinima koji vrijedi u Srbiji, neće vrijediti u Hrvatskoj. Važno je da Srbija ispunjava sve te uvjete. Sve to skupa će biti jako dobro za vladavinu prava. Ja se nadam i želim vjerovati da će Srbija sve te kriterije ispuniti i nastaviti put prema Europskoj uniji”, kazao je Kovač.

Nije htio izrijekom potvrditi da je Hrvatska odustala od nekih svojih zahtjeva. “Ako je jasno da ima tu obvezu izbjegavati sukobe jurisdikcija, sve je tu jasno. Treba izbjegavati sukobe s drugim pravnim sustavima. Ja sam ponosan na rad svojih kolega u Ministarstvu vanjskih poslova, sve što smo htjeli i što je važno za Hrvatsku i princip vladavine prava za koji se zalažemo, sve smo ugradili u zajednički princip kriterija EU kad je riječ o pregovorima Srbije s nama”, rekao je Kovač.

Imao je i poruku za kolege u Srbiji. “Ja se čudim kolegama u Srbiji, pozvao bih ih da budemo trezveni, da se ne razbacujemo bombastičnim izjavama, prestanimo javnost manipulirati nekakvim pričicama, uhvatimo se posla. Imamo dobar radni odnos, držimo se tog radnog odnosa, nemojmo trovati javnost”, pozvao je Kovač.

“Ja ne želim nastupati kao trijumfalist. Mi smo svi u EU utvrdili koji su pregovarački kriteriji. Želimo da Srbija postane članica Europske unije, to su kriteriji, oni će se verificirati svakih šest mjeseci. Tu se može i mijenjati, ako se ne ispunjavaju kriteriji mogu se definirati novi, a postoje i mjerila za zatvaranje. Tek kad se ispune kriteriji, definirat će se kriteriji za zatvaranje poglavlja. Ima tu puno posla. Nije to bitno, bitno je koncentrirati se na proces, da se radi i primjenjuju kriteriji i da Europska komisija konstatira da je Srbija napravila napredak i da se može približiti EU”, kazao je Kovač za Dnevnik N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.