Šustarov izbor: Kolege zvala kupusarima, krpežima

Vijesti 08. srp 201616:31 > 16:52
N1

Znanstveno vijeće Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje zatražilo je od tehničkog ministra Predraga Šustara opoziv odluke o imenovanju predsjednice i članova Upravnog vijeća, kojom je 15. lipnja za predsjednicu imenovao Sandu Ham, profesoricu na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Navode tri razloga za njenu smjenu.

Prof. dr. Sanda Ham u studenom 2012. našla se, naime, u središtu skandala kada je u javnost dospjela njena službena prepiska e-poštom u kojoj su njene kolege nazivane budalašima i srboljubima, homoseksualcima, kujama, životinjicama koje se uvlače u dupe i slično, piše Drago Hedl za Telegram. Te neprimjerene poruke dr. Ham razmjenjivala je sa službene fakultetske adrese i službenog računala u radnom vremenu.

Skandal je bio predmetom disciplinskih i sudskih postupaka, kao i prijave dr. Ham Državnom odvjetništvu, koja je tvrdila da su kolege s filozofskog fakulteta u Osijeku nezakonito pribavile poruke iz njene elektroničke prepiske, što je Državno odvjetništvo odbacilo kao neosnovano, a potvrdio i Županijski sud u Osijeku.

1. razlog za smjenu: Sukob interesa

Znanstveno vijeće Instituta traži opoziv jer je u sukobu interesa jer je kao suautorica Hrvatskog školskog pravopisa. Ona je u medijima 2013., kada je Ministarstvo znanosti dalo preporuku za uporabu u svim školama Hrvatskom pravopisu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, istupala protiv takve odluke, tvrdeći da je ona politički motivirana. Do tada je, naime, u upotrebi bio pravopis koji ona supotpisuje i za koje je osam godina dobivala honorare.

2. razlog: Podcjenivanje kolega

Drugi razlog je što je ”u više navrata pisala izrazito negativno o Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje te je u svojim medijskim istupima govorila pristrano i neobjektivno te nastojala podcijeniti njihov rad”.

3. razlog: Običaj da vrijeđa kolege

Treći razlog je tekst dr. Ham u časopisu Jezik, gdje je ona glavna i odgovorna urednica, u kojem se vrijeđaju autori institutskog pravopisa. Doktora Željka Jozića, ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, nazvala je ”krpežom i kupusarom”, što je, smatra Znanstveno vijeće, ”ispod razine znanstvenog diskursa”.

Ham se, navodi se u zahtjevu ministru, “ne može osloboditi običaja da kolege naziva pogrdnim imenima”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.