HRT potražuje 109 tisuća kuna od HNS-a zbog spotova iz 2005.

Vijesti 11. srp 201616:21 > 16:25
Tomislav Miletic/PIXSELL (ILUSTRACIJA)

Vodstvo HRT-a izvijestilo je da, osim dugovanja Hrvatske narodne stranke (HNS) od 109.800 kuna, dug za predizborne promidžbene spotove od 1360 kuna ima i Hrvatsko kršćanska-demokratska unija (HKDU) te da su u oba slučaja pokrenute sudske tužbe za naplatom potraživanja.

Iako HRT sudske sporove s političkim strankama oko naplate duga vode godinama, konkretno s HNS-om za predizborne spotove još iz kampanje 2005., s javne radiotelevizije naglašavaju kako “brzina” naplate tih dugovanja, za razliku od sudskog postupka naplate pristojbe od građana, ovisi o pravnom statusu subjekta.

“Hrvatska radiotelevizija nema opći model naplate za sva svoja potraživanja, a taj proces uvelike ovisi i o rokovima zastare. Naime, kad je riječ o ovrhama za mjesečnu pristojbu, zastara nastupa nakon dvanaest mjeseci i u tom je roku potrebno pokrenuti postupak naplate dugovanja. Rok je dulji kad su u pitanju poslovni subjekti”, ističu s HRT-a.

Pritom su naveli da ne mogu komentirati upit o sankcijama za odgovorne za sporna potraživanja od HNS-a nastala zbog emitiranja njihovih predizbornih spotova iz 2005. iako se, prema i sada važećim odredbama HRT-a, ti spotovi nisu smjeli “puštati” prije prethodnog plaćanja.

HNS duguje još od kampanje iz 2005.

Općinski građanski sud u Zagrebu krajem prošlog mjeseca nepravomoćno je presudio da HNS treba HRT-u platiti 109.800 kuna uvećanih za zatezne kamate od rujna 2007. zbog neplaćanja emitiranih predizbornih spotova “Izaberimo grad” uoči lokalnih izbora održanih još u svibnju 2005.

Nepravomoćna presuda uslijedila je nakon što je HRT podnijela prijedlog za ovrhu nad HNS-om, no sud je u ožujku 2008. rješenje o ovrsi stavio izvan snage u dijelu u kojem se određuje ovrha te je odredio da će se, nakon HNS-ova odgovora na tužbu, taj postupak nastaviti kao povodom prigovora protiv platnog naloga.

Kako se ističe u obrazloženju presude, tadašnji glasnogovornik HNS-a i sadašnji voditelj Političke akademije te stranke Boris Blažeković je krajem travnja 2005. u dopisu molio “puštanje” tv spota “Izaberimo grad” u promidžbenim blokovima nekoliko dana prije i poslije središnjeg dnevnika HRT-a uz “napomenu da će se za ostala emitiranja dogovoriti naknadno”. S druge strane, tadašnji voditelj marketinga HRT-a Stjepan Rožanković posvjedočio je da je od HNS-a primio narudžbenicu za emitiranje šest tridesetsekundnih spotova te je toj stranci poslan predračun.

HRT emitirao neplaćene spotove “u duhu dobre suradnje”

Nakon provjere svih uplata utvrđeno je da HNS ipak nije uplatio naručena emitiranja,” no u duhu dobre suradnje s tuženikom odlučeno je da se pusti emitiranje spotova očekujući da će isti biti plaćeni naknadno idući tjedan, no ista nisu do danas plaćena”.

HNS je u odgovoru Hini o tom slučaju istaknuo da ne mogu i ne smiju komentirati sudske postupke u tijeku, ali su i poručili kako se ne smatraju krivima. “Ono što možemo reći je da spotovi o kojima govorite nikada nisu bili emitirani na HRT-u. HNS nije ništa dužan i vjerujemo da će konačna sudska presuda to i pokazati”, isticalo se u odgovoru HNS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.