I ministar Nakić upozorava: Ne izlažite se suncu

Vijesti 12. srp 201615:09 > 15:12
Filip Brala/PIXSELL

Zbog visokih temperatura koje su u ponedjeljak i utorak zahvatile Hrvatsku, građane je na oprez pozvao i ministar zdravlja Dario Nakić poručivši im da se u vremenu od 11 do 16 sati ne izlažu suncu, te da konzumiraju dovoljno tekućine i što više budu u hladu.

Ipak, upozorio je, unatoč svim pozivima na oprez i preporukama o zaštiti, hrvatske su plaže najpunije upravo od 11 do 16 sati.

Apel građanima da se pridržavaju preporuka Ministarstva zdravlja o postupanju pri zaštiti od vrućine uputio je prije nekoliko dana Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM), gdje su uočili da je zbog visokih temperatura i teških meteoroloških uvjeta porastao broj hitnih medicinskih intervencija.

Ističu kako je broj takvih intervencija u jednom tjednu srpnja u usporedbi s tjednom izvan turističke sezone veći za 19,4 posto, te da je značajan dio intervencija hitne službe povezan upravo s vrućinama na kopnu i moru.

Zbog izlaganja suncu i velikoj vrućini može doći do mučnina, vrtoglavica, kratkotrajnog gubitka svijesti i drugih zdravstvenih poteškoća koje u nekim slučajevima mogu završiti kobno po zdravlje i život ljudi, upozoravaju u HZHM-u.

U zagrebačkom Nastavom zavodu za hitnu medicinu istaknuli su u utorak kako u doba visokih temperatura u gradu dnevno bilježe 8 do 10 intervencija više nego običnim danima, a pomoć se pruža uglavnom na javnim mjestima i tramvajima.

Stoga se svima koji ne moraju izlaziti i izlagati se suncu i visokim temperaturama preporuča da ostanu u zatvorenim i po mogućnosti rashlađenim prostorima, te izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana.

Djeca, trudnice, starije osobe te srčani bolesnici i bolesnici oboljeli od šećerne bolesti trebali bi izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati. Preporuča se nošenje lagane, široke, svijetle odjeće prirodnih materijala, konzumiranje češćih malih obroka, te redovito uzimanje tekućine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.