Imamo višak visokoobrazovanih, to ne treba nigdje u svijetu

Vijesti 12. srp 201616:14 > 16:30
N1

Tehnička ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić najavila je stipendiranje deficitarnih zanimanja iz Europskog socijalnog fonda, poput pekara i mesara, komentirajući istovremeno upise djece u srednje škole.

ESF je generator pomoći ne samo za ova zanimanja, nego socijalno poduzetništvo u Hrvatskoj, kazala je Šikić, dodajući kako se planira iskoristiti svaki euro i pomoći lokalnim zajednicama, da osiguraju stalna radna mjesta za stanovništvo, kako bi zaustavile migracije.

Upitana je koliko ima upisanih u obrtnička zanimanja trenutno u odnosu na broj učenika upisanih u gimnazije.

“Mogu vam taj podatak dati napismeno. Međutim, doista jeste problem što jako veliki broj se upisuje u gimnazije, što bi značilo da ne stječu nikakvu kvalifikaciju. Ona je preduvjet za visoko obrazovanje. Mi u ovom trenutku stimuliramo u RH visoko obrazovanje, iako znamo da nositelj razvoja nije visoko obrazovanje. Ta količina visoko obrazovanih ljudi ni u Hrvatskoj niti igdje u svijetu nije potrebna”, ustvrdila je.

To ne znači, nastavlja, “da ne treba obrazovati ljude, ali to mora biti ciljano, u skladu s potrebama tržišta rada”.

‘Niste me krivo shvatili’

Naša novinarka Tina Kosor Giljević upitala ju je zatim znače li njene riječi da smo postali zemlja s previše visokoobrazovanih.

“Da.”, odgovara. “Niste me krivo shvatili, zato što moramo staviti kvote upisivanja pravnika, a pogotovo ekonomista, kojih je najviše na Zavodu za zapošljavanje, u skladu s potrebama. Trebamo stimulirati liječnike, kojih nema”, kazala je Nada Šikić dodajući da treba planirati obrazovanje, jer je ono jako skupo.

“I onda je velika šteta da nakon pet godina teškog rada studenta oni u stvari ne mogu naći radno mjesto”, kazala je zaključujući da treba mijenjati upisne kvote ili se makar pri upisima upozoriti učenike da je vjerojatnost da će završiti na Zavodu velika.

Ako upišu deficitarne obrte, pak, dobit će posao odmah.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.