VIDEO | Erceg priveden u Srbu: Imaju plinsku bocu!

Vijesti 12. srp 201619:01 > 19:05
Ivo Cagalj/PIXSELL

Branitelj Zoran Erceg, koji se pobunio protiv prosvjeda pravaša u Srbu, priveden je poslijepodne u tom mjestu. Kako nam je poručio, policija mu je rekla da je provocirao svojim prisustvom. Erceg je uživo prenosio dio svog privođenja te je upozorio da je kod jednog šatora vidio plinsku bocu.

“Policija mi je zabranila prilaz šatorašima i postavljanje pitanja njima. Dapače, na moje izričito pitanje da li je meni dozvoljeno boraviti oko spomenika policajac mi je odgovorio dva puta, da će pitati njihovog šefa Dražena Keleminec da li mi on dozvoljava boraviti na spomen području”, poručio je Zoran Erceg, netom prije nego što su ga četvorica policajaca odvela u postaju.
Navodi i da je snimio policajca za slučaj da MUP negira ono što mi je policajac rekao na pitanje tko mu treba odobriti boravak na platou.
S Ercegom smo razgovarali dok je bio u stanici.

“Došao sam kraj spomenika, šutio sam, nisam nikome ništa rekao. Nisam riječ progovorio. Prišao sam šatorašima, pozdravio ih i pitao kad će početi predavanje. Nakon toga je došla interventna policija i četvero njih me vodi niz stepenice”, započeo je opisivati, a onda ga je policijski službenik prekinuo, kazavši mu da ne smije razgovarati na telefon.

Erceg se zatim pobunio što mu se ograničava ne samo kretanje, nego i komunikacija, u trenutku kada mu je nepoznato zašto je priveden u postaju.

“Osjećam se jako nesigurno, priveden sam u stanicu bez ikakvog razloga”, kazao im je. Policajci zatim nevoljko pristaju.
“Nalazim se u policijskoj postaji u Srbu. Sprovela su me četiri interventna policajca. Pokušali su primijeniti silu, počeli su me potezati za ruku. Ja nisam htio da me sprovode na takav način do stanice, a onda su me interventni policajci doveli do kombija, kojim smo došli do stanice. Nalazim se u stanici i ne znam do kada ću stajati ovdje. Ne znam ni zbog čega sam priveden. Na moje izričito pitanje policajcu koji me legitimirao – zbog čega to radi i zbog čega mi ograničava kretanje oko spomenika, on je rekao da će pitati predsjednika stranke A-HSP da li mi on dozvoljava da budem na platou spomenika. Ja sam na to rekao da je meni apsolutno neprihvatljivo da mi šef šatoraša ili bilo tko ograničava slobodu kretanja. Došao sam iz Splita vidjeti zašto su i kako uzurpirali prostor oko spomenika. Došao sam vidjeti hoće li održati predavanje i vjerujem da hoće, zato mi je i žao što mi policija ne dozvoljava da odem na njega. Šatoraši su pozvali hrvatske veterane, ratne vojne invalide i sve borce da dođu na njihovo predavanje, kao i javnost. Ja sam kao dio te zainteresirane javnosti došao i želim prisustvovati njihovom predavanju. Ako je policija dozvolila šatorašima da privatiziraju javnu površinom postavljanjem dva šatora, sa svake strane spomenika po jedan i parkiranjem automobila na prilaz – oni potpuno kontroliraju prostor oko spomenika i nitko mu ne može prići bez njihove dozvole. Još je gore što kad netko i dođe – policija pita šatoraše hoće li mi oni dozvoliti nastavak boravka kraj spomenika. To je skandalozno”, kazao nam je Erceg.

Na pitanje kako tumači takvo ponašanje policije, odgovara:

“Mislim da je policija preplašena i da nije u stanju kontrolirati situaciju. Čini mi se da su nesigurni, da ne znaju što moraju raditi i da nemaju jasne upute. Ako su već dozvolili boravak na javnoj površini, kao izgovor zbog javnog predavanja, onda policija isto tako treba omogućiti i drugoj strani i svim zainteresiranima da dođu na plato, da vidi što se događa i što je prava istina, što rade šatoraši, da vide kolika je količina pivskih i plinskih boca stoji tamo. Policija mora omogućiti ljudima da to vide, a ne da sprječava javnost da to vidi”.

Upitali smo ga je li na bilo koji način ušao u sukob s nekim ispred spomenika.

“Niti jednu jedinu riječ nisam progovorio. Iznimno kad sam došao, prišao sam šatorašima i pozdravio ih i zamolio za informaciju. Tad su dobili zapovijed predsjednika da se udalje i sakriju iza auta. Međutim, meni to nije bio problem, došao sam do njih i rekao im opet: Dobar dan, mogu i vas zamoliti za informaciju? Jedan mi je htio odgovoriti, ali njihov predsjednik im je zabranio i zapovijedio drugima da mi okrenu leđa. Nazvao je policiju i nakon toga policija je došla. Moram napomenuti da je policija, uključujući prvog temeljnog policajca koji mi je uzimao podatke, bio pristojan i korektan. Ne mogu osuđivati policiju zbog ovoga što rade, ali mi je žao. Mislim da oni nemaju upute i da ne znaju što smiju, a što ne smiju raditi”, odgovara on.

Na pitanje je li mu itko citirao članak zakona koji je eventualno prekršio, navodi da nije.

“Ne. Dapače. Ja sam u više navrata tražio da mi se objasni zbog čega me se privodi…”, kazao je Erceg, prije nego je policijski službenik zatražio da se prekine telefonski razgovor.

Autohtona hrvatska stranka prava (A-HSP), podsjetimo, podigla je šator pored spomenika u Srbu kako bi spriječila obilježavanje antifašističkog ustanka koji se u Srbu dogodio 27. srpnja 1941. godine. Zoran Erceg, hrvatski ratni vojni invalid, reagirao je na to otvorenim pismom.

Njegovo pismo pročitajte OVDJE.