Stanari demantiraju Crkvu u 6 točaka: Žele 25, ne 9 % parka!

Vijesti 13. srp 201615:38 > 15:41
cuvamonaspark.com

Inicijativa Čuvajmo naš park objavila je na svojim stranicama dokumente kojima demantiraju navode Zagrebačke nadbiskupije i Župe Alojzija Stepinca o tome da će nova crkva zauzeti niti desetinu parka, ali i da je to zemljište crkveno, ne poklonjeno od Grada. Dotiču se i zvona, dječjeg parka i rušenja stabala.

Njihovo priopćenje, koje je reakcija na očitovanje crkve o njihovom protestu, prenosimo sa stranica Čuvajmo naš park:

Prvi susjedi, kojih se planirana gradnja u parku neposredno tiče i koji po zakonu imaju pravo prigovora na projekt, službeno su dobili potpuni uvid u dokumentaciju tek u ponedjeljak, 11. srpnja. Zagovornici gradnje crkve u parku već mjesecima imaju mogućnost detaljnog uvida u projektnu dokumentaciju. Nakon uvida u projekt na vidjelo izlaze neistine kojima se opravdava gradnja u parku koje je dio medija prenio, a izvorno su objavljene na web stranicama Zagrebačke nadbiskupije s naslovom “Crkva na Savici – ‘argumenti’ i činjenice”, potpisano sa “Župljani Župe bl. Alojzija Stepinca”.
Priopćenje stanara
1. Zelena površina na kojoj će se graditi crkva nije park.

Nije istina. Katastarska čestica 2729/10 k.o. Trnje u katastru je zavedena kao park.

2. Crkva će zauzeti 9.4 % površine parka.

cuvamonaspark.com

Nije točno. Tu je uzeta u obzir samo površina parcele koju zauzima tlocrt same građevine. Po projektnoj dokumentaciji, ukupna površina izbetonirana za potrebe crkve (pristupni trg, staze, parkiralište) iznosi 24%. Dakle, crkva zaposjeda četvrtinu parka, a udio zelenila smanjuje se za 22%. Vidljivo iz ilustracije.

3. Uklonit će se 19 stabala, a posaditi 56 novih.

Netočno. Projektnom dokumentacijom je eksplicitno navedeno rušenje 24 stabla, što zbog izgradnje crkve, a što zbog izgradnje pristupne aleje. Nije uložen ni najmanji napor da se projekt prilagodi kako bi se barem dio stabala sačuvao.

4. Proširuje se dječje igralište.

Manipulativni podatak. Iz projekta je evidentno da se igralište proširuje na račun parkovne livade, koja je jedino mjesto gdje starija djeca mogu igrati nogomet. Izgovor i opravdanje za betoniranje površine od 5200 m2 ne može i ne smije biti izgradnja sićušnog, deset puta manjeg igrališta namijenjenog samo manjoj djeci.

5. Zemljište je crkveno.

Ovo nema veze stvarnim činjenicama. Javno je dostupan podatak iz katastra da je vlasnik Grad Zagreb. Sve eventualne nagodbe i ugovori moći će se provesti tek po pravomoćnosti lokacijske dozvole te parcelacijskom elaboratu.

cuvamonaspark.com

6. Ma, nisu na Savici u pitanju zvona, već je problem Bog čija se Riječ naviješta u crkvama

Neprekidno vraćanje na ovu temu ukazuje na ozbiljan nedostatak pravih argumenata i prikrivanje činjenice da visina tornja od 45 metara (s križem preko 50) odgovara neboderu od 15 katova, što je dvostruko više od svih ostalih zgrada u naselju. Sa zvonikom perforiranim radi bolje čujnosti zvona.

Bez imalo želje da ulazimo u dublju polemiku s potpisnicima gore navedene objave, a i zbog činjenice da je u inicijativi Čuvamo naš park priličan broj vjernika, očekujemo ishod koji će se bazirati na dijalogu s Gradom i iznalaženju najboljeg zajedničkog rješenja pri kojem će biti sagrađena crkva koja je vjernicima Savice potrebna, ali i u potpunosti očuvan park koji je neophodan svima.

cuvamonaspark.com

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.