'Radnici Rafinerije će na teror vlasti odgovoriti terorom'

Vijesti 14. srp 201610:35 > 12:24
N1

Stipe Petrina pružio je potporu radnicima Rafinerije Sisak, koji su, kako kaže, odlučni u pružanju otpora političkom i pravnom teroru koji se provodi nad njima.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Radnici Rafinerije nafte u Sisku proživljavaju svoj najteži trenutak jer je pokrenut proces gašenja ove tvornice koja zapošljava oko 700 radnika, odnosno prehranjuje toliko obitelji. Unatoč činjenici da su u tijeku dvije međunarodne arbitraže između Hrvatske i MOL-a, MOL ne čeka njihove ishode već provodi svoju odluku o zatvaranju.

Prva kompozicija s 12 cisterni sirove nafte trebala je 8. srpnja krenuti iz mjesta utovara u Graberju Ivanečkom bez odgovarajućih sigurnosnih uvjeta je odgođena jer se prilikom utovara nafte pojavila prevelika količina lako hlapljivog kondenzata koji je mogao izazvati eksploziju što bi bila ekološka katastrofa velikih razmjera. Da bi se sva nafta prevezla iz Siska do Rijeke potrebno je da takve tri kompozicije vlaka dnevno prevoze naftu na način na koji je to samo ISIL radio. U vrijeme kad je tako velik broj ljudi na putu na ljetovanje, prijevoz sirove nafte u jeku turističke sezone nesigurnim i pretrpanim prugama nanio bi neprocjenjivu štetu turizmu i ugledu Republike Hrvatske.

‘Sve osobe iz političkog i vjerskog života šute’

Zbog šutnje svih imalo relevantnih subjekata u Hrvatskoj uključujući sve moguće osobe iz političkog i vjerskog života, radnici Rafinerije Sisak poručuju da su na teror vlasti spremni odgovoriti terorom. Najveću odgovornost za nerješavanje pitanja oko sumnji o koruptivnim radnjama oko privatizacije INA-e koje idu na dušu SDP-u i HDZ-u tj. njihovim vladama i sazivima Hrvatskog sabora.

Javno poručujem svekolikom hrvatskom narodu da unatoč brojnim razgovorima s ciljem pokušaja da se na Saboru kao tema uvrsti pitanje privatizacije INE to nije urodilo plodom.

Svima stavljam na znanje da je Hrvatski sabor imao mehanizme da donese uredbu o moratoriju upravljačkih prava MOL-a nad INA-om, ali je to propustio učiniti. To još teoretski može učiniti jer do 15. srpnja kad je obavezan zasjedati, ali zbog bojkota zastupnika iz redova HDZ i SDP to je onemogućeno. Gospodo zastupnici! Imajte u vidu da ćete imati ruke krvave do lakta ako se prilikom prijevoza nafte dogodi ekološka katastrofa, odnosno ako radnici i ogroman broj onih iz redova naroda koji daju bezrezervnu podršku radnicima Rafinerije Sisak u kojima su i brojni branitelji, budu primorani na ovaj politički teror odgovoriti terorom!

Zato pozivam Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da u sklopu svojih ovlasti sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost koje je bi moralo reagirati sad u trenutku kad je ugrožena dobrobit, sloboda, prosperitet i sigurnost naših državljana. Pozivam je da iskoristi svoju ovlasti kako bi se u jeku turističke sezone onemogućio ovaj transport, kao i da se MOL-u otvoreno pokaže da posluje na teritoriju jedne suverene države gdje su nacionalni interesi iznad njegovih poslovnih interesa.

Osobno dajem punu podršku radnicima Rafinerije Sisak i spreman sam ako me pozovu doći i stati u njihove prve redove!”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.