Uklonjeni šatori: Pušteni svi pritvorenici osim Keleminca

Vijesti 17. srp 201613:04 > 13:08
N1

Od osmorice privedenih članova Autohtone Hrvatske stranka prava (A-HSP) u Donjem Srbu, policija je, nakon obavijesnog razgovora, pustila sve, osim predsjednika A-HSP Dražena Keleminca te je uklonila oba šatora ispred antifašističkog spomenika.

Protiv njih će policija redovitim putem pokrenuti prekršajni postupak, a Keleminec će tijekom dana, uz prekršajni nalog, biti doveden na prekršajni sud u Gračacu zbog remećenja javnog reda i mira i kršenja zakona o javnom okupljanju.

Oko podneva policija je također uklonila oba šatora, koji su uz antifašistički spomenik bili postavljeni kao dio zabranjenog javnog okupljanja te ih organizatorima privremeno oduzela, kao “dokaz o prekršajnom postupku”, rekao je Hini glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan,

Osim A-HSP, početkom srpnja su i Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista prijavili isti prostor za javno okupljanje. SNV i SAB to čine tradicionalno 27. srpnja, za proslavu Dana ustanka Like.

Na pitanje je li i od njih zatraženo da pribave dozvolu vlasnika zemljišta, kao što se to tražilo od A-HSP-a, Žodan je odgovorio kako se danas provodi jedan postupak odnosno sprječava nastavak zabranjenog javnog okupljanja A HSP-a i da u to ne treba miješati drugi postupak pa tek treba vidjeti hoće li se i od organizatora antifašističke proslave također tražiti da pribave dozvolu vlasnika zemljišta i hoće li se održati tradicionalna proslava 27. srpnja, koja je već nekoliko godina praćena tzv. kontraskupovima, tj. prosvjedima više desnih stranaka i braniteljskih udruga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.