Kovač: Uvjeren sam da vlasti u Srbiji sve znaju, ali glume

Vijesti 21. srp 201618:23 > 18:25
N1

Ministar vanjskih i europskih poslova u tehničkoj Vladi, Miro Kovač, gostovao je u Dnevniku N1 televizije.

Ministar Kovač objasnio je hoće li Srbija morati ukinuti sporni zakon o ratnim zločinima, prema kojemu je nadležna suditi i o zločinima koji se nisu dogodili na njezinu teritoriju. “Srbija ima obvezu promijeniti zakon o ratnim zločinima. Srbija će morati tu nadležnost ukinuti, to proizlazi iz kriterija Europske unije i, ako Srbija želi ući u EU, morat će ih ukinuti”, kazao je Kovač.

Uvjeren je da vlasti u Srbiji to također znaju. “Uvjeren sam da znaju, ali glume pred svojom javnošću i kažu da ne žele to učiniti. To bi bio potez da konačno funkcioniramo na zdravim temeljima. Neka se uhvate posla. Neka u Srbiji počnu raditi i neka što prije promijene taj svoj zakon”, pozvao je ministar vanjskih i europskih poslova.

Ne može, kazao je, zamisliti da bi se u dogledno vrijeme iz Srbije mogla pojaviti nova optužnica za nekoga hrvatskog branitelja. “Uvjeren sam da Srbija nema hrabrosti takvo nešto napraviti, ali uslijedile bi oštre mjere iz Hrvatske kad bi se to dogodilo”, kazao je Kovač.

Optužnicama se bave ministri pravosuđa, tako da bi se takve optužnice odmah odbacile i nikako se ne bi po tome postupalo, objasnio je Kovač. “Takve bi provokacije izazvale oštre reakcije iz Hrvatske. Srbija neće više moći biti nadležna za navodne ratne zločine počinjene na tlu Hrvatske. Time se bavi Hrvatska, a oni neka se bave zločinima počinjenim na njihovom tlu”, pozvao je Kovač.

Sve to se čini u interesu države i branitelja, koji su temelj ove države, ističe Kovač. Nije ga naljutila izjava jednog dijela branitelja, koji su Vladi predbacivali suradnju sa četnicima. “Naše branitelje treba razumjeti, oni su u 25 godina nekoliko puta prevareni, izmanipulirani. Treba shvatiti njihove emocije”, kazao je Kovač, ponovivši da će Srbija morati ispuniti svoje uvjete.

“Branitelji razumiju da smo se borili za to, ali i mi njih u potpunosti razumijemo, kao i njihovu emocionalnu reakciju”, kazao je Kovač.

Situaciju sa Srbijom usporedio je s pokušajem vojnog udara u Turskoj. “Slična je metoda bila i 7. listopada 1991. Imamo slučajeve agresije Srbije na Republiku Hrvatsku, neka se time bavi srpsko pravosuđe”, pozvao je Kovač.

Oštriji tonovi prema Srbiji nemaju veze s predizbornom kampanjom, kako je istaknuo i potpredsjednik vlade Srbije, Rasim Ljajić. “Mi radimo vrlo savjesno, napravili smo veliku stvar. Mi ćemo vrlo strukturirano i nakon izbora pratiti koliko će se Srbija prilagoditi”, kazao je Kovač.

“Mi stvaramo temelje za zdrave, dugoročno partnerske odnose, politika čistih računa. Neka Srbija sve te obveze ispuni i uvjeren sam da ćemo na taj način puno bolje funkcionirati”, zaključio je Kovač.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.