"Nismo dobro iskoristili želju Srbije za ulaskom u EU"

Vijesti 22. srp 201609:02 > 09:06
N1

Koordinacija udruga ratnih postrojba i stradalničkih udruga od Istre do Dubrovnika u petak je u 10 sati u Splitu održala konferenciju za novinare, u kojoj je bilo govora o pregovorima Srbije i Europske unije, odnosno otvaranju poglavlja 23 i 24.

Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva srbijanskih koncentracijskih logora na početku je rekao da imaju suglasje sa svim stavovima ostalih udruga na nivou Repunlike Hrvatske, kao i ministarstvom branitelja.

“Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije, iznosi podatak da je 1. lipnja ove godine dobivena suglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24 i da je Republika Hrvatska dostavila pisanu suglasnost kroz veleposlanike, bez obzira što se pokušavalo uvjeriti hrvatsku javnost da smo mi u prednosti i da ćemo natjerati Srbiju da ispuni sve ono što Republika Hrvatska očekuje, u prvom redu informacije o nestalima, u drugom redu povlačenje univerzalne jurisdikcije o ratnim zločinima”, kazao je Turudić.

Sve su te pretpostavke plod nerada države i njezinih institucija, koje su morale nešto poduzeti da bi se srbijanski zakon o ratnim zločinima stavio izvan snage. “I gospođa Petir upozoravala je i bivšu vlast da ne čini ništa u smislu zaustavljanja Srbije u otvaranju poglavlja 23 i 24”, kazao je Turudić.

Obrušio se na prošlu vladu. “Zoran Milanović, premijer slučajne države ništa ne čini, Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova države koja je, kako je rekla, počinila agresiju na BiH. Ivo Josipović, predsjednik koji ne čini ništa kako bi se pritisnula Srbija da ispuni zahtjeve. Nonšalancijom, nebrigom, nerazumijevanjem i činom veleizdaje dovode Republiku Hrvatsku na koljena i vladu koja je došla iza njih dovodi pred svršen čin”, istaknuo je Turudić.

Ipak, nije imao lijepe riječi ni za aktualnoga ministra vanjskih i europskih poslova u tehničkoj Vladi, Miru Kovača. Nazvao ga je lažljivim ministrom, “koji nas je na sastanku gledao u oči i lagao, znajući da je već tad data suglasnost za otvaranje poglavlja, a inzistirao da napadamo njega i Republiku Hrvatsku, da bi se mogao braniti pred onim centrima moći koji su pritiskali vladu. Bili bi najsretniji da je on tad došao pred nas, dao ostavku i rekao da neće to potpisati”, kazao je Turudić.

Državne su institucije branitelje nekoliko puta razočarale. Uz njih, i predsjednici Republike, Kolindi Grabar Kitarović, predbacuju dio odgovornosti. “Smatramo da u ovome trenutku isto tako i predsjednica Republike Hrvatske, koja je sukreatorica vanjske politike, snosi svoj dio odgovornosti, jer je i nedavno sa Vučićem potpisala deklaraciju i na taj način se poklonila Vučiću, za kojega mediji prenose da je lider u regiji i na ovaj način se pokušava staviti na kralježnicu Republike Hrvatske, bez obzira što je svjestan da pripada četničkom pokretu i on i vlada u Srbiji, bez obzira što zna da su oni agresor na Hrvatsku i što zna što bi on, njegova vlada i Republika Srbija bili dužni napraviti prema Republici Hrvatskoj”, kazao je Turudić.

“Najsigurnije u ovom trenutku bilo bi rješenje za očuvanje hrvatskog nacionalnog interesa i digniteta da ovu šestorku zamijenimo šestorkom u Haagu, da im zamijenimo besplatan boravak koji toliko žele, i troše novac poreznih obveznika”, zaključio je Turudić.

Obrušio se i na predstavnike kulture, kao i na Centar za suočavanje s prošlošću, Documentu i na Antifašističku ligu. “Republika Hrvatska mnogima nije bila želja i njezina je destabilizacija mnogima interes. Država bi trebala u okviru zakonskoga rješenja naći mogućnost obračuna s njima”, kazao je Turudić.

Pozvao je izabrane hrvatske dužnosnike da je krajnji čas da svoje djelovanje upotrijebe u korist Republike Hrvatske. “One, koji rade smišljeno i namjerno protiv Republike Hrvatske, treba osuditi za veleizdaju i tu se ne smije praviti uzmak ni institucija RH, ma pod čijom kontrolom bili”, kazao je Turudić, dodavši da očekuje i reakciju institucija, koje poziva da se uključe i daju svoje mišljenje. “U protivnom ćemo mi sve to skupa sagledati i vidjeti s pravnim timom što mi kao hrvatski branitelji i udruge možemo učiniti po tom pitanju”, kazao je.

Turudić je istaknuo i ulogu Mosta. “Ne možemo zaobići ni treću snagu, Most, koji se nažaost, sve ovo vrijeme otkako se govori o otvaranju pregovora, ne oglašava. Ne znam kako to protumačiti, možda beru mandarine. Bilo bi dobro da se oni branitelji koji su u sastavu te političke opcije oglase umjesto njih”, rekao je Turudić.

Nakon Turudića, novinarima se obratio Ivica Arbanas, iz koordinacija braniteljskih udruga iz Zadra. “Hrvatski branitelji su naviknuti na šamare sa svih strana, i lijevih i desnih političkih pozicija. To već traje godinama. Osjećamo se prevarenima. Očekivali smo, obzirom na to da je Srbija htjela i želi u Europsku uniju, da će barem naše političko vodstvo prepoznati mogućnost da prisili Srbiju da ispoštuje ono što mora ispoštovati, od naših nestalih, dokumentacije za te nestale, znmo da to posjeduju i samo deklarativno i licemjerno nisu pokazali ništa do pojedinog slučaja, samo kao čin dobre volje, da prestane njihova jurisdikcija. Valja kazati da takav zakon posjeduju i druge europske države, ali u ovom slučaju, agresorskoj državi odričemo pravo na takav zakon”, kazao je Arbanas.

“Nas Srbija ne interesira, oni su dobro iskoristili nesposobnost vlade Republike Hrvatske, i Milanovićeve i Oreškovićeve. Nikome nećemo davati alibi”, kazao je Arbanas. Ništa nije napravljeno da bi se natjeralo Srbiju da ukine sporni zakon, istaknuo je Arbanas.

“Nitko se ne pojavljuje da traži od Srbije da to mora napraviti, da se mora pokrenuti da bi mi to prihvatili. Nije bilo niti namjere niti smatram da će Srbija prihvatiti niti pokrenuti ukidanje jurisdikcije. Doći će do blokade, ali nećemo moći izdržati pritisak Europske unije, i morat ćemo ići na zatvaranje. Nismo na dobar način iskoristili želju Srbije za ulaskom u EU”, rekao je Arbanas.

Ponovio je da mu je drago što je ministar branitelja, Tomo Medved, uz njih, kao i da je cijela ova situacija loša za hrvatske branitelje, ali i za Republiku Hrvatsku. “Žao mi je što nismo iskoristili mogućnost, ali mi ćemo, hrvatski branitelji, znati odgovoriti ukoliko se ne ispoštuje, ne samo ova vlada, nego i nova vlada koja će doći nakon izbora. Mi ćemo znati odgovoriti, jer to je prvenstveno naš interes, a smatram i interes Republike Hrvatske”, kazao je Arbanas.

Na pitanje novinara jesu li branitelji zakasnili s reakcijama, Arbanas je rekao da su oni sudjelovali na sastancima s ministrima pravosuđa, vanjskih poslova i branitelja, ali da je tada postojala drugačija priča za branitelje. Tada su, rekao je, zauzeli stav da žele blokadu, a ne otvaranje. “Mi smo reagirali i prije, i vjerovali smo, iako nas ni s lijevih ni desnih nitko nije mazio, ali nadali smo se”, kazao je Arbanas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.