Mesićev govor u Srbu prekinut Thompsonovom pjesmom

N1

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABH) obilježili su danas u Srbu 75. obljetnicu antifašističkog ustanka. U isto vrijeme u Srbu su bili i prosvjednici predvođeni A-HSP-om. Skandiralo se Za dom spremni, padale su uvrede, prekidani su govori...

TIJEK DOGAĐAJA U SRBU PRATILI SMO NA NAŠEM PORTALU:

15:00 Prosvjednici u Srbu završavaju prosvjed, razilaze se i pjevaju.

14:20 Kada smo policiju upitali hoće li uzvici “Za dom spremni” biti sankcionirani, glasnogovornik Policijske uprave zadraske Elis Žodan kazao je za N1 kako će policija podnijeti prijave za svako kršenje zakona, no da neće provoditi uhićenja na licu mjesta. Više o tome i Keleminčevom skupu pročitajte OVDJE.

14:00 Dražen Keleminec (A-HSP) pojavio se u Srbu i održao govor na razglasu u kojemu je antifašistički skup u Srbu nazvao balom vampira, te poveo skandiranje “Za dom spremni”.

13:26 Skupu se obratio i Milorad Pupovac, koji je “onim kojima je današnji dan kontroverzan” poručio neka pročitaju tekst Slavka Goldsteina o ustanku u Srbu.

N1

“Mi ne spadamo među ekstreme, mi želimo normalan život”, naveo je predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

13:05 Milan Tankosić, zamjenik načelnika Gračaca pozdravio je drugarice i drugove na početku izlaganja.

12:55 Nikola Budija iz udruženja Savez antifašističkih boraca iz Zadra napao je u svom govoru predsjednicu države Kolindu Grabar Kitarović. Više čitajte OVDJE.

N1

12:45 Skupina prosvjednica s hrvatskim zastavama, koje navode da su iz udruge “Žene u Domovinskom ratu”, prekinula je govor bivšeg predsjednika Mesića Thompsonovom pjesmom. 

12:20 U tijeku obilježavanje Dana ustanka u Srbu. Položeni su vijenci za poginule. Tu je i veleposlanica Srbije.

N1
N1

12:10 U Srb je stigao i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

11:55 Počelo je obilježavanje Dana ustanka. Djeca recitiraju pjesmice o Titu i partizanima.

11:40 Policija je propustila kolonu prosvjednika koji kreću prema Srbu u tri autobusa i nekoliko desetaka osobnih automobila. Druga skupina prosvjednika je u Srbu.

11:30 Nekoliko je prosvjednika, za vrijeme izjave Zorana Pusića, uzvikivalo “Uzimate naše novce, a niste se borili za našu zemlju!”. Glasnović ga je nazvao moralnom nakazom.

11:10 Prosvjednici su nakratko blokirali promet kako bi izmolili Oče naš. Među prosvjednicima nalazi se i predsjednik A-HSP, Dražen Keleminec kojeg policija ne pušta u Srb zbog šestomjesečne zabrane ulaska u Srb zbog remećenja javnog reda i mira. Keleminec je iz protesta sjeo na cestu pružajući pasivni otpor.

11:00 Prosvjednici su se okupili uz spomenik, pa ih je policija pomaknula te ogradila. Među njima je saborski zastupnik Željko Glasnović. Rekao je novinarima kako je došao u Srb odati počast ubijenim žrtvama.

10:30 Kako doznajemo, policija kontrolira vozila na ulasku u Srb. Pojedini su prosvjednici prigovorili policiji na tome, a pogotovo što zastupniku, Željku Glasnoviću, nije dozvoljavaju kretanje po volji. Optužuju policiju za diskriminaciju.

10:00 Policija od jutra stražari u Srbu. Oko 10 sati ujutro došao je i Milorad Pupovac. Od naše reporterke Tine Kosor doznajemo da policija zaustavlja svaki automobil koji pristiže u Srb i preventivno da pregledavaju kako netko ne bi unio bilo kakav opasan predmet.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Na svečanosti će, uz ostale, govoriti bivši predsjednik Republike i počasni predsjednik SABH-a Stjepan Mesić, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Kako je to izgledalo u Srbu pogledajte u prilogu Tine Kosor Giljević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.