I arhitekti protiv crkve u parku na Savici

Vijesti 28. srp 201610:45 > 10:55
Suzana Dobrić Žaja

Ovih dana ističe rok za podnošenje prigovora u postupku izdavanja lokacijske dozvole za izgradnju crkve i župnog dvora u parku na zagrebačkoj Savici. Građani su se već izrazili protiv gradnje crkve, a priopćenjem je reagiralo i Društvo arhitekata Zagreb.

Priopćenje Društva arhitekata Zagreba prenosimo u cijelosti.

“Društvo arhitekata Zagreba je kroz svoje projekte (City Acupuncture, 2013; Zagreb za mene 2016) u posljednjih pet godina aktivno prisutno u procesima sagledavanja, planiranja i interveniranja u javni prostor kvarta Trnjanska Savica. Unatoč razmjerno velikoj količini raspoloživog javnog prostora, u ovom je kvartu evidentiran izraziti manjak kvalitetno uređenih i funkcionalnih javnih prostora, kao i podiskorištenost urbanih kapaciteta betonskih površina i neuređenog zelenila. Smatramo da je za unapređenje kvalitete života i jačanja socijalne kohezije kvarta, nužno stvarati nove javne zelene površine i trgove te čuvati i vrednovati postojeće,- stvarati i širiti mjesta druženja i socijalizacije na Trnjanskoj Savici.

U tom kontekstu razvoja javnog prostora na Savici smatramo kako planiranje izgradnje crkve na lokaciji glavnog parka, kao jednog od nositelja kvartovskog identiteta i socijalnog kapitala, predstavlja korak unazad. Time smatramo da je zona Z4 definirana GUP-om s pripadajućim urbanim pravilima neprikladna i kako bi se zonom Z1 bolje usmjerio razvoj spomenutog prostora.

S druge strane, u urbanističkom smislu možemo prepoznati više ili manje kvalitetne primjere izgradnje crkvi u sklopu planskog urbanizma druge polovine 20. stoljeća (Novi Zagreb). Primjeri poput crkve u Sigetu za razliku od crkve u Travnom govore o istovremeno optimalnom prostornom odnosu i udaljenosti prema stambenim sadržajima, kao i prikladnom davanju dovoljnog prostora i značaja onim religijskim. Aktualna predložena pozicija crkve na Savici predstavlja jedan od lošijih primjera tog
međuodnosa upravo zbog njezine udaljenosti od ostalih sadržaja kao i prostornih odnosa.

Smatramo kako je realizaciju crkve, potrebne za ovaj dio grada, a zahvaljujući rezervama prostora u kvartu, zaista moguće realizirati u prostoru kvarta na nekoliko bliskih lokacija, i to na obostranu prostorno  funkcionalnu korist svih zainteresiranih strana”, stoji u priopćenju.

 N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.