Zanimljiv sastav uzvanika na otvorenju spomenika Barešiću

Vijesti 01. kol 201608:01 > 08:04
Dino Stanin/PIXSELL (ilustracija)

Na otvorenju spomenika ubojici jugoslavenskog ambasadora Vladimira Rolovića u Dragama u nedjelju su se pojavile brojne osobe iz politike, pa i s ekstremne desnice.

Na otvaranju su bili Zlatko Hasanbegović, od kojega je veći pljesak okupljenih dobio jedino general Ante Gotovina.

Došli su i generali Josip Lukić i Ljubo Ćesić Rojs, Ante Deur, a tajnik HSP AS Pero Ćorić i predsjednik Ivan Tepeš pojavili se u društvu Vesne Balenović, nove pravaške zvijezde za parlamentarne izbore. U Dragama su bili i Velimir Bujanec i Dražen Keleminec, koji je po kuloarima najavljivao novi ‘pohod na Srb’ čim mu istekne policijska zabrana pristupa, piše Jutarnji list.

Viđeni su i saborski zastupnik, general Željko Glasnović, Miro Bulj i splitski psihijatar Goran Dodig, te neki lokalni političari, među kojima je bio i predsjednik zadarskog GO HDZ-a Joso Nekić. Spomenik je izradio akademski kipar Ivan Kujundžić, otvorili su ga članovi obitelji Mira Barešića, a blagoslovio ga je umirovljeni nadbiskup ličko-senjski Mile Bogović.

“Miro Barešić je jedan od najvećih hrvatskih domoljuba čije djelo i žrtvu moramo poštovati. Godinama se u iseljeništvu i u Domovinskom ratu borio za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i nikad nije odustao od svoje ideje iako je godinama osjećao nepravdu koja se sustavno nanosila Hrvatima. Kao i mnogi drugi iseljenici koji su bili spremni dati živote za Hrvatsku, bio je ‘branitelj prije branitelja’. Vratio se iz Paragvaja iako je znao da su u Hrvatskoj i ljudi koji su ga proganjali, ali je sudjelovao u Domovinskom ratu i dočekao ostvarenje svoga sna. Hvala ti, Miro, za samostalnu, suverenu i slobodnu Hrvatsku”, rekao je na otvorenju spomenika Miru Barešiću u Dragama ministar branitelja Tomo Medved, pozivajući da ga se ‘sjećamo kao hrvatskog branitelja i domoljuba koji je bio junak Domovinskog rata i simbol borbe za slobodu’.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.