'Ne smijemo dopustiti da nam preobučeni četnici šalju ćuške'

Vijesti 01. kol 201619:52 > 20:15
Daniel Srb

Daniel Srb, koji je na čelu koalicije POMAK u kojoj će zajedno na izbore izaći HSP, HČSP i Obiteljska stranka, u intervjuu za N1 otkriva zašto ne želi surađivati s Antom Đapićem i što je uvjet za suradnju sa strankama koje su pravašima bliske svjetonazorski i programski.

Što ćete učiniti da se glasovi na desnici ne raspu?

“Danas smo potpisali pismo namjere o zajedničkom izlasku na izbore koalicije POMAK u kojoj su HSP, HČSP i Obiteljska stranka, a otvoren sam i za proširenje. Dakle, to nije završena priča, želimo učiniti sve da ne bude osipanja glasova na desnici, odnosno desno od centra. Ali, isto tako, oko nekih programskih stvari vrlo smo čvrsti i tu nema popuštanja. Pozvao sam i neke čelnike koji se žele kandidirati na ovim izborima da zajednički nastupimo na izborima, spreman sam podnijeti žrtvu, samo da ne bude osipanja glasova, ali do sada nisam dobio nikakve pozitivne refleksije s te strane.

Što se tiče nekih osoba koje smatramo neprihvatljivima, i za koje dio javnosti to smatra, odnosno problemom za postizanje dobrog izbornog rezultata, naravno s njima u koaliciju ne možemo.”

Znači li to “ne” Ćoriću i Đapiću?

“Upravo tako. Zbog toga što veliki dio birača njih smatra odgovornim za propast tog političkog prostora i zbog tih antagonizama iz ranijih vremena jednostavno ne može se postići rezultat. Ja sam upravo zbog taoga bio spreman osbno ne izaći na izbore, samo da bi se u tim smislu postigao dogovor.

Vi smatrate da Vam je HDZ na neki način svojom odlukom o samostalnom izlasku na prijevremene izbore, ili prividno samostalnom izlasku, otvorio prostor prema desnom centru, zar ne?

“Apsolutno. Činjenica je da su sami najavili pomicanje centru, a pitanje je kako će se birači prepoznati i što će odlučiti. Ako se tako prepoznaju, i ako se za to budu opredijelili, to znači da će biti stvoren veliki prostor kojeg smo uvijek ispunjavali mi i ispunit ćemo ga i sada.”

Nakon izbora Vama će HDZ biti prirodni partner, koji su uvjeti za koaliciju s tom strankom?

“Uvjet je dogovor o zajedničkim političkim ciljevima i zajedničkom političkom programu. Ukoliko toga ne bude, onda ne postiji uspješna izvrašna vlast i ne postiže se dobar rezultat, a što je bio zadnjih šest mjeseci. Ono što želim poručiti braniteljima da smo im jedina zaštita.Drugih nema! Jedino mi nećemo popustiti, jedino mi ćemo ispuniti njihove zahtjeve, svi ostali su skloni popuštanju pod međuanrodnim pritiscima, kako se to upravo nedavno i dogodilo. Hrvatska ne smije pristati na to da se Srbija kontinuirano postavlja kao dominantan faktor na ovom prostoru i da praktično preobučeni četnici koji su vrlo utjecajni na srbijanskim pozicijama svakodnevno šalju poruke, ćuške i vrijeđaju hrvatsku kao državu, narod i hrvatsku politiku. Mi to nećemo dopustiti!”

Što se može napraviti u međuvremenu?

“Hrvatska ne smije pristati na to da se Srbija kontinuirano postavlja kao dominantan faktor na ovom prostoru i da nam praktično preobučeni četnici iz Domovinskog rata, koji su ovom trenutku vrlo utjecajni i ima ih u vrhu srbijanske vlasti, pa i na najvišim pozicijama, svakodnevno šalju ćuške. Mi to jednostavno nećemo dopustiti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.