Kovač: U Srbiji se kontinuirano slave ratni zločinci

Vijesti 02. kol 201614:19 > 14:23
N1

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je kako se u "u Srbiji se kontinuirano slave ratni zločinci", kao i da naši susjedi ne surađuju s Haagom.

Reagirao je na prosvjedne diplomatske note iz Srbije, kako zbog rehabilitacije ustaškog vikara Alojzija Stepinca, tako i zbog podizanja spomenika teroristu i ubojici jugoslavenskog veleposlanika, Miri Barešiću i poništanja presude za ratni zločin nad srpskim civilima Branimiru Glavašu.

Izjavio je da je ponosan što u Hrvatskom saboru sjede predstavnici manjina te da su trojica njih predstavnici srpske nacionalne manjine.

“Uoči dana domovinske zahvalnosti vrijeme je da se stane na loptu, da se i kolege u Srbiji smire i da se počne normalno i racionalno komunicirati, da se ne čuju verbalne note svaki drugi dan, čini mi se da je bilo 4 u zadnjih 7 dana. To je cirkus. Mi u tome nećemo sudjelovati, takve note nećemo primati, ne prhvaćamo miješanje u svoje unutarnje stvari”, kazao je Kovač, dodavši da je Hrvatska članica NATO-a i Europske unije te da ima najviše standarde u području zaštite manjinskih prava. “U Saboru imamo 8 predstavnika nacionalnih manjina, od čega tri predstavnika srpske nacionalne manjine. Sigurni smo da će Srbija, na putu u EU, isto tako morati postići te standarde, imati zagarantirano mjesto za pripadnika hrvatske manjine u Narodnoj skupštini, promijeniti onaj nakaradni zakon, a nekakva pisma koja se šalju u EU pokazuju ili da se želi stvarati nered i cirkus ili da se ne razumije funkcioniranje Europske unije, jer Hrvatska jest Europska unija. , ejr hrvatska jest EU. Mislim da je važno da Srbija konačno počne raditi na sebi, da ne zamagljuje stvarnost nekakvim dopisima, i da kaže svojoj javnosti da je predsjednik haškog tribunala objavio godišnje izvješće u kojem stoji da Srbija ne surađuje u potpunosti s haškim tribunalom, da treba izručiti svoja tri građanina te da se kontinuirano u Srbiji veličaju ratni zločinci. Želimo da se Srbija europeizira”, kazao je Kovač.

Rekao je da Hrvatska ne vodi politiku “da susjedu crne krava” te da Srbija treba shvatiti da “nema smisla ovako komunicirati”. “Želimo normalne i dobrosusjedske odnose u europskom duhu”, poručio je Kovač.

Mi smo Europska unija”, poručio je srpskoj diplomaciji, koja se nerijetko Bruxellesu žali na tretman Hrvata.

Odgovarajući na kritike zbog spomenika Barešiću je kazao i kako je mandatar za čelnika srbijanske vlade Aleksandar Vučić prisustvovao predstavljanju spomenika Gavrilu Principu.

Upitan je i o prosvjednoj noti Crne Gore, koja je pristigla iz istog razloga.

“To što je Crna Gora prosvjedovala, mi smo to zaprimili i mi ćemo to razmotriti. Podržat ćemo ih na putu u NATO savez”, kazao je.

“Mi na sebe ne damo i nećemo dopustiti ovakve jeftine trikove”, kazao je Kovač. A zbog proslave 21. godišnjice vojno redarstvene akcije Oluja, poručio im je: “Molimo da stanete na loptu, smirite se, idemo racionalno razgovarati, a ne komunicirati propagandnim akcijama”.

“Naša politika je da susjed prosperira, a ne da mu crkne krava”, zaključio je Kovač. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.